Hirdetés
Hirdetés

A Ferenczi és a Földes diákjai is demonstráltak Miskolcon

| 2022. 12. 08. | 14:32:00
A szegregált környezetből is érkeztek fiatalok.
A Ferenczi és a Földes diákjai is demonstráltak Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"A kormányzat nem vesz tudomást a követeléseinkről, sőt a tanárhiány tetőpontján tizedeli a tiltakozó tanárokat" – ezzel a felütéssel szervezték meg az élőláncot Miskolc belvárosába az ADOM Diákmozgalom helyi képviselői, diákok és civilek. Mintegy kétszázan követeltek jobb oktatási körülményeket – írja a minap.hu. Több miskolci iskolából érkeztek tanulók, a karokra tűzött szalagokból kiderült, hogy jöttek például a Ferencziből és a Földesből, de zászlóikról megismerhettük a szegregált környezetből érkező fiatalokat oktató Dr. Ámbedkár Iskola diákjait is.

Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom szóvivője, helyi koordinátora elmondta, szeretnék felhívni a figyelmet az oktatás hiányosságaira, változást akarnak, hogy ne megalázó bérekért kelljen dolgozniuk a tanároknak, és ne leterhelt diákokat kelljen tanítaniuk elavult tananyagból. Kiemelte, hogy olyan, szegregációban élő diáktársaik is részt vesznek a demonstráción, akiknek a rendszerváltás óta, 30 éve nem hallják meg a hangjukat a döntéshozók.

Az élőláncot követően a diákok a Hősök terére vonultak. Útjukat rendőrök biztosították, az autósok pedig rendre dudálással jelezték: lélekben a diákokkal, a tanárokkal vannak.

Már a Hősök terén többen mikrofont ragadtak, előbb az ADOM részéről a rendezvény egyik főszervezője, Bábi Vince szólalt fel. A Ferencziben tanul ápolónak, ebből vezette le, miért harcol az oktatás jobb helyzetéért.

Orsós János, a Dr. Ámbedkár Iskola pedagógusa kérte: ne higgye el senki, hogy pusztán a tanárok béréről szólnak a tüntetések. A tanulók a minőségi oktatásért vannak itt, és hogy versenyt tudjanak állni az európai diáktársaikkal. – Megértettétek, hogy ti vagytok a legnagyobb kárvallottjai annak, hogy nincs elég tanár. Nem szeretnétek tudás nélkül maradni. Mi fogjuk a kezeteket, hiszen pontosan tudjuk a szegregátumokból, mit jelent az, hogy nincs elég tanár: a vége az, hogy közmunkásokat nevelünk – húzta alá.

Hirdetés
Hirdetés