Hirdetés

Hirdetés

Veszélyben a miskolci Herman Ottó Múzeum épülete

MTI

2023.01.26. 08:02

Veszélyben a miskolci Herman Ottó Múzeum épülete
Fotó: Google Maps/Papp Zsolt

Bekerülhet az európai örökségek megmentését segítő programba.

Hirdetés

A miskolci Herman Ottó Múzeum épülete és a budapesti Memento Park is felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek listájára, amelyről hét helyszín bekerülhet majd az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet veszélyeztetett európai örökségek megmentését segítő programjába.

A 7 Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyeztetettebb európai örökségi helyszínt.

A miskolci múzeum és a budapesti Memento Park mellett a legveszélyeztetettebb örökségi helyszínek listájára került

  • a Kortrijk vasútállomás (Kortrijk, Belgium),
  • a Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum (Morlanwelz, Belgium),
  • a mostari partizán emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina),
  • a Csakvindzsi erőd (Zugdidi, Georgia),
  • a Nővérek Háza épületegyüttes Kleinwelka egykori morva településen (Németország),
  • a Gidasz villa ("Konaki")(Alexandria, Görögország),
  • a Pastrovska Gora kultúrtáj (Montenegró),
  • a Sveti Stefan, Pastrovici kultúrtáj (Montenegró), valamint
  • a Petrovac na Mlavi vízimalmok (Bisztrica, Szerbia).

A 7 Legveszélyeztetettebb Program nevezéseit az Europa Nostra tagintézményei, társszervezetei, egyéni tagjai, valamint az Európai Örökség Szövetség tagjai nyújthatták be Európa-szerte. A 11 veszélyeztetett örökséget egy történészekből, régészekből, építészekből, műemlékvédelmi, projektelemző és pénzügyi szakemberekből álló nemzetközi tanácsadó testület választotta ki.

A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amellyel jelenleg szembe kell nézniük. A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre.

Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előremozdító, katalizáló jellege is.

A programba végül bekerülő 7 veszélyeztetett örökségi helyszín listáját áprilisban hirdetik ki.

A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része. Figyelmet generál, független értékeléseket készít és cselekvési javaslatokat tesz, továbbá 10 ezer euró anyagi támogatást is biztosít.
Herman Ottó Múzeumörökségépület

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés