Hirdetés
Hirdetés

Ilyen időt jósolt Dorka és Borka Miskolcon

| 2023. 02. 02. | 14:18:00
Vajon közeledik a tavasz?
Ilyen időt jósolt Dorka és Borka Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Február 2-án a néphagyomány szerint a medve kijön a barlangjából. Ha ezen a napon szépen süt a nap, a medve meglátja az árnyékát, megijed tőle, és visszabújik a barlangjába, amely számunkra azt jelzi, hogy sokáig tart még a tél. Ha azonban a medve nem látja meg az árnyékát, akkor kint marad, amely alapján hamarosan beköszönt a tavasz – avatta be a jóslat rejtelmeibe olvasóit a Miskolci Állatkert Facebook-oldalán.

A néphagyományt ápolva a Csanyikban található állatkert gondozói is kíváncsiak voltak, hogy a vadasparkban lakó két medve mit jósol a tavasz közeledtéről. 

Dorka és Borka előbújt barlangjukból, sőt az árnyékukat is meglátták. Ám nem menekültek vissza kuckójukba, ugyanis szimatot fogott az orruk, és az éhes hasuk mindenen felülkerekedett. Bejárták kifutójuk minden zegét zugát, hogy megtalálják a számukra elrejtett finom falatokat.

Ezek alapján kiderült, hogy bár a néphagyományt a Miskolci Állatkert is ápolja, a medvék valójában nem alkalmasak időjósnak.

A barnamedve valódi téli álmot a természetben sem alszik. Télen ugyan csökken az aktivitásuk, előfordul, hogy napokig elő sem bújnak, azonban ha megéheznek, főként az enyhébb napokon elindulnak táplálék után kutatni.

Hirdetés
Hirdetés