Hirdetés
Hirdetés

Tudástranszfer Miskolcon: itt az új generáció

| 2023. 05. 06. | 13:46:00
Doktorjelöltek seregszemléje.
Tudástranszfer Miskolcon: itt az új generáció
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Egyetem ad otthont a 26. Tavaszi Szél Konferenciának, amelyet május 5-e és május 7-e között rendeznek meg. A Doktoranduszok Országos Szövetsége által szervezett, nagy múltra visszatekintő tudományos szimpózium rendszeres találkozóhelye az egyetemi életben részt vevő fiatal kutatóknak. Közülük idén több mint 400-an jöttek el a rendezvényre.

A Tavaszi Szél Konferencia őrzi tudományos sokszínűségét, így egy-egy rendezvényre számos tudományterületről érkeznek előadók. A Miskolci Egyetemen idén 22 tudományágban, 48 alszekcióban és több mint 50 poszterben mutatják be a fiatal kutatók kutatási témájukat és eredményeiket.

A háromnapos rendezvény a tudás- és technológia-transzfer újabb csatornája, ezért célja az is, hogy a tudományos élet új generációinak eredményeit megismertesse a versenyszféra reprezentatív képviselőivel is. A multidiszciplináris tudományos rendezvényen ehhez kapcsolódóan a plenáris ülések és a kerekasztal-beszélgetések mellett szekcióülésekre is sor kerül. A szakmai programok mellett közösségi, kulturális programok is várják a résztvevőket.

A 26. Tavaszi Szél Konferencia május 5-én tartott ünnepélyes megnyitóján a házigazda Miskolci Egyetem mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Akkreditációs Bizottság és a Doktoranduszok Országos Szövetségének képvelői köszöntötték a fiatal kutatókat.

A Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita beszédében kiemelte: a fiatal kutatókra fókuszáló konferenciasorozat, amelynek az elmúlt tíz évben második alkalommal ad otthont Miskolc, arra mutat rá, hogy egy ország jövője, fenntartható fejlődése elképzelhetetlen az egyetemek, a tudomány művelésének fellegvárai nélkül.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Lengyel Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország nyitott a külföldről érkező hallgatók előtt, akiknek tanulmányait és kutatómunkáját a Stipendium Hungaricum programmal támogatják. Hozzátette: a magyar egyetemek doktori iskolái a legjobbak előmeneteléhez igyekeznek úgy hozzájárulni, hogy erősítik a nemzetközi tudományos életet.

A Magyar Rektori Konferencia alelnöke, Dr. Heidrich Balázs a doktoranduszok közötti együttműködést, a partnerséget, és a fejlődéshez való hozzájárulást emelte ki legfontosabb szempontokként személyes példájára, Egyesült Államokbeli doktori tanulmányaira utalva.

Hirdetés
Hirdetés