A tirpákok tudják, mi a jó!

A Gasztrocsatát, az ország régiós szakácscsapatainak versenyét szombaton rendezik meg a Tirpák Fesztivál keretében Nyíregyházán. Kovács Ferenc polgármester elmondta: a kettős gasztronómiai rendezvényen igazi ételkülönlegességeket, hungarikumokat kóstolhatnak meg a zsűri tagjai, valamint az érdeklődők is.
Kovács Mihályné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gasztronómiai Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: a tíz régiós szakácscsapat, valamint a Tirpák Fesztiválon főző-sütő helyi séfgárdák régi népi és tájjellegű ételeket főznek-sütnek. Így például debreceni töltött káposztát, hajdúnánási slambucot, cívis pulykacombot, hortobágyi gulyást, kőrösi hallét vagy beregi málés káposztát.
A valamikori tirpák ételek közül elkészítik a káposztás gulyáslevest, a malackörmös levest, a kukorica kásából készített görhét, a kelt tésztás pipiskét, a sztrapacska különböző változatait, a tirpák tekercset, valamint a ropogós lapcsánkát is. Szerepel a rendezvény étlapjának 48 különleges étele között a kocsis leves, a trombitagombás csülkös-káposztás paszuly, a tiroli sertésmáj burgonyagánicával, a cicege, a töltött malacköröm puliszkaágyon, a törtpaszuly hagymás zsírral és kakastaréj szalonnával, sőt a libamájas lecsó is.
A különös gasztronómiai napot kulturális program egészíti ki szombaton Nyíregyházán.










































