Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lakbér: ismét többet kell fizetni Miskolcon

MTI | 2024. 02. 16. | 08:40:48
A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak elkérni bérleti díjra.
Lakbér: ismét többet kell fizetni Miskolcon
Ki kell nyitni a pénztárcát (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén januárban az előző havi csökkenést követően újra emelkedtek a lakbérek: országosan 1,5, Budapesten 1,9 százalékkal lettek magasabbak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. A KSH oldalán közölt február 15-i adatok szerint a januári lakbérek éves szinten országosan 13, Budapesten 12 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 98, illetve 88 százalékkal emelkedtek.

Arra is kitértek, hogy 2024 januárjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg.

Budapesten a kiadó ingatlanok mindössze 4,5 százaléka volt családi ház. A múlt hónapban a fővárosban a hirdetések 45, országosan 46 százaléka származott magánszemélytől. Az ingatlan.com közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: számítottak arra, hogy a múlt év utolsó hónapjában látott havi szintű csökkenés után januárban ismét felfelé mozdulnak az albérletárak. Ez elsősorban a fizetések emelkedésének és az infláció visszahúzódásának, vagyis a reálbérek növekedésének köszönhető. A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak elkérni bérleti díjra – értékelte a friss adatokat a szakember.

A reállakbérek növekedése előbb-utóbb a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami középtávon a lakásárak emelkedésével is együtt járhat – tette hozzá.

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy február közepén Budapesten átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj, a legdrágább városrész a II. kerület 352 ezer forinttal. Februárban két vármegyeszékhelyen is átlépték a 200 ezer forintos átlagértéket a bérleti díjak: Székesfehérváron átlagosan 210 ezer forintot, Debrecenben pedig 205 ezer forintot kell fizetni annak, aki most albérletet keres.

A két nagyvárosban látott drágulás leginkább annak köszönhető, hogy ipari és gazdasági központokról van szó, amelyek munkaerőpiaci szempontból jelentős fejlődést mondhatnak magukénak.