Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Búcsúlevél a horizont fölött

civishir.hu | 2024. 06. 16. | 10:18:19
Az Utolsó utca, utolsó ház Csák Helga első regénye.
Búcsúlevél a horizont fölött
Bereczki-Csák Helga (Fotó: Jakkel Rudolf)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fűszeres illatú estéken feltámad a vágy, hogy az ember megszámolja semmi kis életének virágszirmait. Jó, ha a képzelet ilyenkor derült, tágas mezőkre enged. Ahol az otthon és a hazafelé közötti úton a lélek felmart bőre és viszkető szemölcsei heg nélkül képesek meggyógyulni.

Borvári Szilva képzelete éppen ilyen, vadul nekiszaladó a határtalannak. Eközben szelíden áll az asszony misztériumában, az őslétnek e szüntelen áradásában, amelyben megnevez, minősít, határokat szab. Férfiből férjet, házból otthont, leányból hölgyet csinál. Teszi a dolgát. Több-kevesebb sikerrel. Nagy kedvvel, sok humorral. Vadság és szelídség azonban folytonos feszültségben áll.

Borvári Szilva éteri jelenség rusztikus környezetben. Álhatatos mezei katáng az aratásra váró rozskalászok között. Csak a szél ismeri e vad magok titkát. Csak szépség, semmi bűbáj, csak szépség, amely a bölcsességben ismeri fel önmagát.
Borvári Szilvia tehát számol, számításba vesz, számot vet. Mert korán jön érte a halál. És amit a szél a fülébe súgott, az életnek józanságot, érvényt adó semmi kis igazságokat át kell adnia a lányának, Laurának. És az sem lenne baj, ha az ura is felfogna belőlük valamicskét…

Míg Szilvát nézzük és Laurát halljuk, nemcsak a bennük, hanem a körülöttük lévő világ, a kispolgárias Borvár és a falusi Szentjakab is életre kel. Meg egy játék mackóba varrott rejtélyes búcsúlevél…

Az Utolsó utca, utolsó ház Csák Helga első regénye. A szerző a Sajó mentén született, s mintha e színes, dús, kedvtelve kanyargó vízfolyás, amely számos gyors patak rohanó habját veszi fel a felső szakaszán, az ő elbeszélői medrét is alakítaná. Ez persze csak belemagyarázás. Ami nem az, hogy a mű egyszerre családregény és lelki értelemben vett füveskönyv. Három generáció – nagymama, anya, leány – derűje, boldogsága és fájdalmai, a horizont fölé repüléssel nyíló távlat, a belátás vigasztaló nagyszerűsége, sebbalzsam, nyugtató kenőcs. A fejünk fölött pattanó időre fűzött üzenet, kifogástalan magyarsággal, gyógyító szeretettel.

Ratalics László

A könyv IDE KATTINTVA rendelhető meg.