Ez a feketeség az új miskolci látványosság

A Miskolci Állatkert legifjabb lakója egy egészséges bivalyborjú, aki két héttel ezelőtt látta meg a napvilágot.
Az apróság már most is mindenhova követi édesanyját a kifutóban, és bár még kissé félénk, napról napra bátrabb és egyre kíváncsibban ismerkedik környezetével - olvasható a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. közleményében.
A házi bivalyt (Bubalus bubalis), más néven vízibivalyt, őseink már évezredekkel ezelőtt háziasították. Egykor nélkülözhetetlen igavonó és tejelő állat volt, különösen a mocsaras, nedves területeken. Bár napjainkban már ritkábban találkozhatunk vele a gazdaságokban, a bivaly továbbra is fontos része a magyar állattartási hagyományoknak.
Egy évszázaddal ezelőtt mintegy 150 000 bivalyt tartottak Magyarországon, mára azonban az országos állomány mindössze körülbelül 1 500 egyedre csökkent. Ennek nagy része nemzeti parkjaink természetes legelőin él, hozzájárulva az ökológiai egyensúly fenntartásához.
A bivalytej igazi különlegesség: több zsírt és fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, és ebből készül a világhírű mozzarella is. Emellett a bivaly húsa és bőre is kiválóan hasznosítható, így sokoldalú háziállatról van szó.









































