Minden, amit a grappáról tudni kell!
Bár talán alig akad olyan ember, aki élete során ne olvasott volna valamely híroldal gasztronómiai rovatában a grappáról, azért idehaza biztosan kevesebben kóstolták – lévén, hogy sokan nincsenek is pontosan tisztában azzal, hogy mi is az a grappa.
Illetve még pontosabban, hogy mi az az italkülönlegesség, amely legálisan ezt a nevet viselheti. Aki azonban szeret különlegességeket kóstolni és fogyasztani, aki szereti megadni a módját mindennek, annak mindenképpen a figyelmébe ajánljuk mai írásunkat, amelyben az eredeti grappát vesszük górcső alá.
De mit is nevezhetünk grappának?
Elsőre talán mindenki eltalálja, hogy ez az ital a Borsuttogó párlatai között foglalja el méltó helyét, ám hogy milyen esetekben nevezhető valóban grappának, illetve hogy milyen egyéb megnevezései lehetnek, azt talán kevesebben tudják.
Mára már védetté vált a grappa név, és csupán azok a párlatok viselhetik büszkén ezt a nevet, amelyek Olaszroszágban termett és feldolgozott szőlő törkölyéből készültek. Így azért jóval árnyaltabb a helyzet, ugye? Sőt, nem elég az eredet, még az érlelés is rendkívül lényeges stációja a grappa létrejöttének, és az eredetvédelem ezt épp ugyanúgy szabályozza, mint a felhasznált alapanyagot.
A fentebb említett webáruház kínálatában igazi kuriózum kapható: egy vérbeli olasz vörösbor, a Puglia lankáin termő primitivo törkölyéből készült ital színesíti a termékkínálatot. Ez a fajta grappa 18 hónapon át érlelődik barrique hordóban, hogy a fogyasztás során minél inkább visszaadja azt a különleges ízvilágot, amelyet tovább fokoz a kézzel való gondos szüretelés is!
Grappa, vecchia, riserva vagy stravecchia?
Ahogy fentebb már említést tettünk róla, nem minden grappa grappa, ugyanis akad másik három lehetőség is!
Az érlelés hosszának függvényében kóstolhatunk vecchiát, vagyis legalább 12 hónapon át tölgyfahordóban érlelt grappát, de ha valami igazán fantasztikus ízélményre vágyunk, és kellően türelmesek vagyunk, akkor a 18 hónapot meghaladó érlelésű riserva vagy stravecchia lesz a jutalmunk!
Azért is jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel, mert a felszolgálás során a hőmérsékletet az érlelési idő függvényében javallott kiválasztani: minél fiatalabb a grappa, annál hidegebben, minél öregebb, annál melegebben illik szervírozni.
Mikor és hogyan fogyasszuk?
Bár alapvetően az étkezések után javallott fogyasztani, ma már sokszor szolgálják fel aperitifként is, így tulajdonképpen bármikor fogyasztható ez az italkülönlegesség.
Sőt, korábban gyógyszerként is fogyasztották épp úgy, mint sok egyéb párlatot, ám mára már inkább élvezeti értékkel bíró italként tartják számon, ugyanakkor a caffe corretto, vagyis a javított kávé összetevőjeként Olaszországban hagyománya van az ilyen jellegű fogyasztásának is.
Mivel a párlat meglehetősen magas alkoholtartalommal bír, ezért kifejezetten tanácsos mértékkel fogyasztani, hiszen bármennyire isteni is ez a nedű, könnyen a fejünkbe szállhat.