Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NAV: 150 milliós büntetést kapott a hamis őrző-védő cég

| 2022. 09. 30. | 11:43:00
A cég annyira nem vitatta a helyzetet, hogy még a fellebbezésről is lemondott.
NAV: 150 milliós büntetést kapott a hamis őrző-védő cég
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzés után kezdett vizsgálni egy társaságot, amely havonta nagy összegű számlát fogadott be őrzésvédelmi tevékenységről és távfelügyeleti szolgáltatásról. Az ellenőrzés megállapította, hogy valós szolgáltatásnyújtás nem történt, a résztvevő cégek célja a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése volt – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának közleményében.

Így került látótérbe az a társaság, amelynél a NAV adóellenőrzést kezdett. A helyszíni vizsgálat nem támasztotta alá a számlákon szereplő szolgáltatások teljesítését: a revizorok a telephelyek ellenőrzésekor egyáltalán nem találtak az őrzésvédelemhez, távfelügyelet ellátáshoz szükséges eszközöket, személyeket.

A fiktív tevékenységet bizonyította az is, hogy az ellenőrzéssel egyidőben a társaság felbontotta telephelyeinek, székhelyének őrzésére vonatkozó meglévő szerződését, és más céggel sem kötött újat.

Az adóellenőrzés a számlázó társaság gazdasági kapcsolatait is megvizsgálta és több cégből álló, őrző-védő, magánnyomozói tevékenység számlázási céghálózatát tárta fel. A revízió megállapította, hogy tényleges őrző-védő tevékenységet nem végeztek, a számlázott szolgáltatások fiktívek voltak, a számlákat csak az áfa levonására használták.

Ezen kívül más cégtől befogadott bontási és földmunkaszámlákat is fiktívnek minősített az adóellenőrzés. Ezzel együtt több mint 50 millió forint adókülönbözetet, 3,5 millió forint késedelmi pótlékot és csaknem 95 millió forint adóbírságot szabtak ki. A NAV 150 millió forintos követelés biztosítását rendelte el: zárolták az adózó bankszámláit és összesen 37 gépjárművet és munkagépet foglaltak le, míg az ingatlanra végrehajtási jogot jegyeztek be.