Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor akarata ellenére Ursula von der Leyen mellett döntöttek

| 2024. 06. 28. | 08:30:08
Megállapodtak arról, kiket szeretnének az Európai Unió élén az elkövetkezendő öt évben.
Orbán Viktor akarata ellenére Ursula von der Leyen mellett döntöttek
Orbán Viktor kormányfő (b) és Peter Pellegrini szlovák elnök beszélget az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozóján (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ursula von der Leyen újrázását egyedüliként csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem támogatta - a tagországok vezetői megválasztották az Európai Tanács következő elnökét, megállapodtak az Európai Bizottság következő vezetőjének személyéről és kiválasztották az uniós főképviselőt a következő ötéves uniós intézményi ciklus idejére - közölte Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben péntek hajnalban.

Charles Michel, az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a tagországok vezetői teljesítették feladatukat azzal is, hogy jóváhagyták a következő ötéves időszakra szóló stratégiai menetrendet, amely irányt mutat a demokratikus értékek elmélyítésére, az európai versenyképesség erősítése, valamint a védelem és biztonság fokozására egyebek mellett a NATO-val való együttműködés és a külső határok megerősítése által.

A tagállamok így egyetértettek abban, hogy

  • az Európai Bizottság élére újabb öt évre Ursula von der Leyent ajánlják,
  • az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének az észt Kaja Kallast jelöljék,
  • az Európai Tanács élére pedig 2,5 évre António Costa egykori portugál miniszterelnök kerül

Sajtóhírek szerint egyedül Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavazott nemmel Ursula von der Leyen újrázásánál. Az olasz Giorgia Meloni tartózkodott.

A magyar miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnökasszonya, Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta, és használja Magyarországgal szemben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés