Hirdetés
Hirdetés

Újságolvasás vezetés közben? Borsodban ez is megtörtént!

Borsodihír | 2024. 10. 16. | 08:20:59
Az egyhetes razzia alatt 426 emberrel szemben intézkedtek, mert nem kapcsolták be a biztonsági övüket.
Újságolvasás vezetés közben? Borsodban ez is megtörtént!
Volt, aki filmet nézett (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol) október 7–13. között Focus on the road elnevezéssel hirdetett fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést, amihez a magyar rendőrség is csatlakozott. A rendőrök fokozottan ellenőrizték a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és minden olyan tevékenységet, amely elvonja a járművezető figyelmét, ezáltal veszélyezteti a közlekedésbiztonságot. Ide tartozik például menet közben bármilyen elektronikai eszköz használata, étkezés, valamint kép- vagy szöveges adatok megtekintése, mivel ezek súlyosan veszélyeztetheti a személy- és vagyonbiztonságot.

Az ellenőrzés ideje alatt a Borsod vármegyei egyenruhások a menet közben kézben tartott mobiltelefon-használat miatt 83 esetben, további 14-szer pedig más, figyelmet elvonó tevékenység (például filmnézés, újságolvasás, fülhallgató használata mindkét fülön, szendvicsevés) miatt jártak el. Elkeserítő tény, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 426 emberrel szemben intézkedtek. Az akció ideje alatt pedig 5 körözött személyt is elfogtak a járőrök.

Az ilyen szabályszegésekkel kapcsolatos ellenőrzések célja, hogy csökkentsék a figyelmetlenségből eredő balesetek számát és javítsák az általános közlekedésbiztonságot. A járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a sofőr figyelmét. A kézben tartott mobillal telefonáló járművezetők kevésbé vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni. Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír, olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz. A rendőrség továbbra is felhívja a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy menet közben tartózkodjanak minden figyelemelvonó tevékenységtől! Maguk, valamint a közlekedés többi résztvevője érdekében tartsák be a közlekedési szabályokat, és türelmesen, egymásra odafigyelve vegyenek részt a forgalomban!

Ne feledjék, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet a közlekedők tehetnek.

Hirdetés
Hirdetés