Hirdetés
Hirdetés

Útmutató a környezettudatos matracvásárláshoz

Borsodihír | 2024. 07. 23. | 20:00:32
XXX
Útmutató a környezettudatos matracvásárláshoz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A környezettudatosság a XXI. század egyik kulcsfontosságú alapelve - pontosan emiatt az életünk minden részére hatással van, beleértve a megfelelő matrac kiválasztását is.

Szerencsére ez nem olyan nehéz, mint amennyire elsőre hangzik: néhány egyszerű tippel megvalósíthatja az ideális alvást és bolygónk védelmét is - ennek mikéntjéről lesz szó cikkünk hátralévő részében.

Semmiről nem kell lemondani, egy kis tudatosság elegendő

A környezettudatos vásárlás kapcsán a Lakberendezési Webáruház - idealisalvas.hu matracokkal foglalkozó szakértőit kérdeztük - tőlük tudtuk meg, hogy nem kell radikális lépéseket beiktatni ahhoz, hogy környezetbarát módon cselekedjünk. A kulcs a tudatosságban és tervezésben rejlik - ezzel elkerülhetők a felesleges visszaküldések és a túlzott hulladéktermelés is.

Csak akkor küldje vissza a matracot, ha muszáj

Minden ember más, ebből kifolyólag természetes, hogy az igények is eltérők - könnyen előfordulhat, hogy az előzetesen megfelelőnek vélt matrac a próbaidőszak során mégsem válik be.

Ilyen esetekben érdemes körbekérdezni az ismerősök között, mielőtt a visszaküldés mellett dönt. Ha akad olyan személy, akinek megfelel a szóban forgó árucikk, és szívesen átvenné Öntől, akkor ezzel a megoldással máris sokat tett a földünkért.

Mi a gond a visszaküldéssel?

A matracok visszaküldése környezeti szempontból problémás, hiszen a visszaküldött árucikk használtnak minősül, és jellegéből fakadóan nem lehet újraértékesíteni. Az ilyen matracok sajnos emiatt hulladékként végzik még akkor is, ha egyébként minőségbeli probléma nincs velük. Természetesen nem mindig lehet elkerülni, hogy vissza kelljen küldeni az árut, de tartogassuk ezt a lehetőséget olyan alkalmakra, amikor ez elkerülhetetlen.

A megfelelő áruház kiválasztása is lényeges

Ha igazán környezettudatosan szeretnénk választani, érdemes olyan áruházból vásárolni matracot, ahol a visszaküldött árucikkek nem a hulladék között végzik, hanem újrahasznosításra kerülnek.

Ahogy a megkérdezett szakértő is említette, ezzel az árukezelési metódussal jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés. Szerencsére vásárlói oldalról viszont nem igényel túl sok kompromisszumot ez a kritérium, ugyanis már léteznek olyan cégek, akik ekként kezelik a visszaküldött termékeket.

Egyéni tanácsadásra is van lehetőség

A környezettudatos vásárlásra kiváló opció lehet a tanácsadás - ha beszélünk egy szakemberrel, ő segíthet kiválasztani az egyéni igényekhez passzoló matracot. Érdemes élni egy ilyen lehetőséggel, hiszen a matracok óriási kínálatában könnyű elveszni - ezzel a megoldással nemcsak környezetbaráttá tehető a vásárlás, hanem sok felesleges kört és kellemetlenséget megspórolhat magának.

A jó alvás mindenkinek jár

A minőségi alvás - és ezzel a testi-lelki egészség - a jó minőségű matracnál kezdődik. Szerencsére egyáltalán nem kell lemondani erről a környezettudatosság jegyében: bátran válogasson a matracok között - ha betartja a fenti tanácsokat, akkor a negatív környezeti hatások miatt sem kell aggódnia.