Recept: karácsonyi diótorta

Szabolcsihír

2019.12.11. 09:00

Recept: karácsonyi diótorta
Fotók: Szabolcsihír/Cs.K.

Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!

Hirdetés

Talán nincs is olyan karácsonyi asztal, ahol a sütemények között ne lenne olyan, amelynek krémjéhez vagy piskótájához ne hsználnának diót. Egy ilyen receptet kínálunk most. Biztos sokan mondják erre, hogy jó, de idén olyan drága a dió, hogy azt nem mindenki engedhet meg magának. A végén erre is lesz válaszunk.  

Hozzávalók:
A piskótához

6 tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált dió
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor

Ugyanúgy készítjük, mint a hagyományos piskótát: a tojásfehérjét a sütőporral robotgépben kemény habbá verjük, közben kézi mixerrel a tojássárgáját a cukrokkal fehéredésig verjük. A darált diót és a zsemlemorzsát egy külön edényben összevegyítjük, majd a cukros keverékhez adjuk. Ezután óvatosan és apródonként – hogy össze ne törjön - hozzáadjuk a tojásfehérjét, érdemes kézi habverőt használni.

Sütőpapírral kibéleljük egy kapcsos tortaforma alját, beleöntjük a masszát, és rövid ideig előbb nagyobb (200-220 fok), majd alacsonyabb hőmérsékleten (160-180) fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, teljesen átsült-e a piskóta. Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak azután vágjuk fel három lapra.

A krémhez

12 dkg vaj vagy margarin
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg darált dió
2 teáskanál zsemlemorzsa
0,5-1 dl tej
1 evőkanál rum vagy rum aroma (elhagyható)

A cukrokat és a vajat vagy margarint kikavarjuk fehéredésig (villával is lehet), miközben a darált diót és a zsemlemorzsát elvegyítjük, majd a tejjel (amit nem egyszerre öntünk hozzá, ha nem szükséges, elég kevesebb is 1 dl-nél) megfuttatjuk. Ehhez keverjük a cukros vajat/margarint, nem kell megvárni, míg kihűl. A krémet elfelezzük, és a három tortalap közé kenjük. A végén az egészet bevonjuk csokimázzal.

Jöhet a díszítés

Csokoládémáz (ez bármilyen más sütemény tetejére is használhat)

10 dkg porcukor
2 púpos evőkanál kakaópor
kb. 0,5 dl víz
1 evőkanál vaj/margarin

A cukrot a kakaóporral és a vízzel (ha úgy érezzük, tehetünk még bele pici vizet) sűrűre főzzük, végül, még forrón egy evőkanál vajat vagy margarint keverünk hozzá. Még melegen bevonjuk vele a tortát. Óvatosan, lassan dolgozzunk, hogy ne csorogjon le.

Díszítés

Nagyon látványos, ha apró csokoládéval, csokoládéba mártott mézeskaláccsal, tallérral díszítjük a tortát. Karácsonykor szaloncukrot, mesefigurákat, állatfigurákat is tehetünk rá. Akár havat is varázsolhatunk az egészre, rászórt kókuszreszelékkel.

A tortát érdemes néhány órára hűtőbe tenni, hogy a krém és a máz megszilárduljon. Éles késsel szeleteljük! 

Tipp:

Idén aranyárban kínálják a diót, mert egy betegség elvitte a termés jelentős részét. Helyettesíthetjük a diót „dejó”-val, akár a krémben, akár a piskótában, akár mindkettőben, ugyanolyan finom lesz. De megtehetjük azt is, hogy a diós piskótát vanília- vagy csokikrémmel töltjük. Ugyanolyan finom.

Jó étvágyat kíván: Cseka

 

receptdió

Szóljon hozzá!

Hirdetés