Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Kevés olyan család van, amelyik karácsonyi asztalán ne lenne töltött káposzta. Változatosságképp Baranyából hoztunk egy receptet.
Baranyai, svábosan készült töltött káposzta – cserépedényben, a sütőben. Ennyiben különbözik az eredeti sváb recepttől, mert ők vaslábasban készítették, a tűzhelyen.
Hozzávalók:
1 kg jófajta savanyú káposzta
1 db nagyobb hasáb (savanyított káposztafej)
50 dkg darálthús
1 bögre rizs vagy gersli, de lehet bulgurral is helyettesíteni
1 tojás
só, őrölt bors, pirospaprika
1 kisebb darab füstölt oldalas vagy sonkavég, de lehet bordaporc
0,5 liter házi paradicsomlé (lehet bolti is)
2-3 cikk fokhagyma
Elkészítése:
A fenti mennyiség fél adag. A savanyú káposzta felét az edény aljára tesszük. A húst, a rizst (gerslit vagy bulgurt) tojást, sót, borsot, zúzott fokhagymát és 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprikát összegyúrjuk, majd nagyobb savanyú káposzta levelekbe betöltjük. Szép, méretes töltelékeket kapunk, melyeket az apró káposztára pakolunk. Teszünk közé füstölt húst is, nagyon jó ízt ad az ételnek. A végén a savanyú káposzta másik felét is rátesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Takarékon - kb másfél, két órát -, csendesen főzzük. Végül zsírral vékony rántást készítünk, amit a híg paradicsomlével engedünk fel. Ráöntjük a káposzta tetejére, párszor megrázogatjuk a fazekat, hogy mindenhová jusson a paradicsomból. Egyszer kiforraljuk, és kész. Tejföllel és puha fehér kenyérrel fogyasztjuk.
Jó étvágyat kíván: Novotny Piroska Baranyából