Hirdetés

Hirdetés

Miskolciakkal indul a hoki-vb! Ebből csoda lesz, vagy nagy csalódás!

MTI

2022.05.03. 07:42

Miskolciakkal indul a hoki-vb! Ebből csoda lesz, vagy nagy csalódás!
(Fotók: mti)

Nincs más opció a magyarok szereplését illetően.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt három év után rendeznek ismét nagy nemzetközi tornákat jégkorongban. A magyarok kedden Ljubljanában a dél-koreai, szerdán a litván, pénteken a házigazda szlovén, vasárnap pedig a számos székely hokissal felálló román válogatottal csapnak össze a másoidik vonalban, a divízió I/A-ban. Az első két helyezett feljut az elitmezőnybe, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A válogatott kerete:
kapusok: Rajna Miklós (UTE), Arany Gergely (FTC-Telekom), Hetényi Zoltán (DEAC);
hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Macaulay Scott (MAC HKB Újbuda), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19);
csatárok: Papp Kristóf (Michigan State University), Sebők Balázs (Ilves), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Tóth Richárd (MAC HKB Újbuda), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Sofron István (SC Csíkszereda), Vas János (HC Presov), Kulmala Rasmus (FTC-Telekom), Magosi Bálint (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Kóger Dániel (FTC-Telekom), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19).

A világbajnoki sorozatban az ukrajnai háború miatt átalakultak az erőviszonyok. Az élvonalból kizárt orosz és fehérorosz válogatott helyére a divízió I/A-ból a két legelőkelőbb helyen rangsorolt csapat, a francia és az osztrák felkerült a legjobb 16-ba, míg a divízió I/B-ből Litvánia kapott besorolást a magyarok csoportjába. Ezzel együtt megmaradt a két feljutó-egy kieső rendszer, így a magyaroknak most ismét komoly esélyük van, hogy 2008 (Szapporó) és 2015 (Krakkó) után feljussanak az élvonalba.

Azzal, hogy a két legerősebb válogatott, az osztrák és a francia felkerült a legjobbak közé és nincs az ellenfelek között, még nem automatikus a feljutás az elitbe, noha az esélyek megnőttek

- mondta az MTI-nek Sean Simpson, a kedden rajtoló ljubljanai divízió I/A-világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

"Mindenkinek fel kell fognia, hogy ez nem automatizmus. A torna öt csapata közül a miénk a harmadik legjobb a világranglista alapján, azaz az előttünk lévők közül valakit meg kell előznünk. A felkészülés során játszottunk Szlovéniával és Dél-Koreával is, és bár kikaptunk, segítség volt mindkét mérkőzés. Ezen kívül találkoztunk még kétszer a jó erőkből álló Ukrajnával is, így tesztelhettük magunkat

 - jegyezte meg Simpson, akinek ez lesz az első vb-je a magyarokkal, hiszen az utóbbi két torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A kapitány hangsúlyozta, hogy elégedett volt a felkészüléssel, igaz, a teljes vb-csapattal csak az utolsó héten tudott együtt dolgozni, mert előtte a Fehérvár és a Ferencváros bejutott az osztrák bajnokság, illetve az Erste Liga döntőjébe, Sebők Balázs pedig a finn bronzmérkőzésen játszott.

A magyarok mérkőzései (tv: Sport 1):
május 3., kedd, 15.30: Magyarország–Dél-Korea
május 4., szerda, 15.30: Litvánia–Magyarország
május 6., péntek, 19.00: Szlovénia–Magyarország
május 8., vasárnap, 15.30: Magyarország–Románia
jégkorongvilágbajnokság

Hirdetés

Hirdetés