Hirdetés

Hirdetés

Kikapott a hokiválogatott, de még meglehet a feljutás

MTI

2022.05.06. 21:19

Kikapott a hokiválogatott, de még meglehet a feljutás
A magyarok gólszerzője, Erdély Csanád (Fotó: MTI/archív)

A házigazdák ellen nem jött ki a lépés.

Hirdetés

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re kikapott a házigazda szlovén csapattól a ljubljanai divízió I/A világbajnokság pénteki játéknapján, így a biztos feljutáshoz vasárnap pontot kell szereznie Románia ellen, de akár már szombaton az elitbe kerülhet Sean Simpson szövetségi kapitány alakulata.

A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re kikapott a házigazda szlovén csapattól a ljubljanai divízió I/A világbajnokság pénteki játéknapján, így a biztos feljutáshoz vasárnap pontot kell szereznie Románia ellen, de akár már szombaton az elitbe kerülhet Sean Simpson szövetségi kapitány alakulata.

Erősen kezdett a házigazda, vezetést szerzett, majd 1-1 után a 27. percben öt másodperc alatt két gólt ütött. A folytatásban csak fellángolásai voltak a magyaroknak, akik a végén még két gólt kaptak kilenc másodperc alatt az 58. percben, így most a szlovénok örülhettek a feljutásnak.

Mivel a Koreai Köztársaság együttese délután kikapott Litvániától, ezért a magyaroknak elegendő lett volna pontot szerezniük a házigazda ellen az elitbe kerüléshez. A magyarok tétmérkőzésen még soha nem tudták legyőzni a riválist, tízből tíz vereség volt a mérleg, ráadásul az utolsó hét vb-meccsen csupán öt lőtt gólra voltak képesek.

A szlovénokat eddig nem hozta lázba a torna, a szállodákban és az éttermekben azt kérdezték, hogy miért van olyan sok magyar szurkoló. A házigazda meccsein az első két fordulóban fél ház volt, és most először telt meg a Tivoli Aréna, ami 5000 nézőt jelentett. A már Ljubljanában tartózkodó magyar drukkerek, közel ezren a meccs előtt a belvárosban gyülekeztek, és jó hangulatban, énekelve együtt vonultak a csarnokhoz.

Sean Simpson szövetségi kapitány ezúttal is a remek formában lévő Rajna Miklósnak szavazott bizalmat, de a magyar kapus már a 31. másodpercben gólt kapott. Ziga Jeglic takarásból leadott lövésénél esélye sem volt. Mezőnyfölényben voltak a hazaiak, sokat lőttek, egyszer Rajna a maszkjával védett. A harmad derekán már 10-1 volt a kapuralövés. Macaulay Scott kiállítása alatt Rajnának ismét bravúrra volt szüksége, hogy ne változzon az állás. Ahogy kijött a nyomásból a vendégcsapat, egyenlített: Erdély Csanád értékesítette Terbócs István tökéletes passzát. A Fehérvár csatára negyedik gólját lőtte Ljubljanában.

A korábbinál kiegyenlítettebb volt a második harmad, Sofron István előtt adódott komoly helyzet, ám Gasper Kroselj hárított. A 27. percben viszont előbb egy kontrát váltott gólra Robert Sabolic, majd öt (!) másodperc múlva Horváth Milán bizonytalankodását Ziga Pance használta ki. A Fehérváron légióskodó Anze Kuralt kiállítását kivédekezte a házigazda, azonos létszámnál viszont már Rajnának akadt dolga.

A harmadik harmad Erdély büntetése miatt hazai emberelőnnyel indult, ám Sabolicot is kiküldték. A 46. percben a szlovén kapuba került a pakk, ám kiderült, hogy sok magyar játékos volt a jégen, így nem szépítés lett, hanem emberhátrány. Gól nem esett, ám Erdély megint ülhetett ki magasra tartott botért. Kuralt szólóját védte Rajna, majd a hajrában Magosi Bálint kapott 2+2 perces kiállítást, amit Sabolic és Ken Ograjencek használt ki kilenc másodperc különbséggel. Utóbbi kísérlete Macaulay korcsolyájáról pattant be.    

Így maradt a rossz sorozat Szlovénia ellen, immár 11-ből 11 a vereség a vb-ken. A magyar csapat utoljára 1996-ban tudott tétmeccsen egynél több gólt ütni a riválisnak.

Sikerével a szlovén válogatott jövőre az elitben szerepel. A vereség ellenére azonban a magyar csapat akár már szombaton továbbjut, ha Románia nem nyer alapjátékidőben Litvánia ellen. Amúgy biztosan a vasárnapi pontszerzés érne elit vb-s szereplést.

A Simpson-csapat már csak akkor nem juthat fel, ha Románia szombaton és vasárnap is nyer, míg a Koreai Köztársaság nem győzi le alapjátékidőben Szlovéniát. Amennyiben az ázsiai együttes nyerne a házigazda ellen, abban az esetben maradna el a magyar feljutás, ha Romániától négygólos vagy annál nagyobb különbségnél kapna ki a magyar válogatott.

Divízió I/A világbajnokság 
Magyarország–Szlovénia 1–5 (1–1, 0–2, 0–2)
Ljubljana, Hala Tivoli. 4200 néző. Vezette: Holm (svéd), Piragic (horvát) – Leermakers (holland), Nothegger (osztrák)
MAGYARORSZÁG: Rajna
Garát, Macaulay / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Fejes / Kiss R.
Sofron, Hári J., Erdély Cs. 1 / Magosi B., Sebők, Kulmala / Terbócs (1), Nagy G. (1), Papp K. / Tóth R., Vas J., Kóger, Sárpátki.
Szövetségi kapitány: Sean Simpson
SZLOVÉNIA:  Kroselj
Pretnar, Gregorc (1) / Podlipnik, Robar (1) / Magovac  Stebih / Crnovic
Jeglic 1, Urbas (1), Verlic / Ticar (1), Sabolic 1, Kuralt / Ograjensek, Z. Pance 1, Cimzar / Koblar, Maver (1), Zajc, Tomazevic
Szövetségi kapitány: Matjaz Kopitar
Gólszerző: Erdély (15:06 – Terbócs, Nagy G.), ill. Jeglic (00:31 – Urbas, Gregorc), Sabolic (26:45 – Ticar, Robar), Z. Pance (26:51)
jégkorongmagyar válogatottvilágbajnokság

Hirdetés

Hirdetés