Hirdetés

A finnek a hoki királyai - Tamperében játszanak a magyarok

2022.05.30. 13:15

A finnek a hoki királyai - Tamperében játszanak a magyarok
A finnek a negyedik világbajnoki címüket szerezték (fotó: iihf.com)

Az olimpia után a világbajnokságot is megnyerték a baltiak.

Hirdetés

Hirdetés

A vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság alapján készült világranglistával ismertté vált a jövő évi finn-lett rendezésű vb csoportbeosztása, ami szerint a magyar válogatott Tamperében az olimpiai és világbajnok, világranglista vezető finnekkel, valamint a svédekkel, a vb-harmadik csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszanak majd. Az IIHF hétfő hajnalban tette közzé az új világranglistát és vele együtt a csoportbeosztást a 2023-as tamperei-rigai vb-re. Ez alapján a magyarok - akik a ljubljanai divízió I/A-tornán a második helyen feljutottak az elitbe - a 20. helyen állnak, a szintén feljutó szlovénok pedig a 19.-ek.

A házigazda, olimpiai bajnok finn válogatott szerezte meg az aranyérmet a jégkorong-világbajnokságon, miután vasárnap, a tamperei döntőben - drámai körülmények között - hosszabbítás után 4-3-ra legyőzte a címvédő kanadai csapatot. Ez volt az első alkalom a vb-k történetében, hogy sorozatban harmadszor ugyanaz a két együttes vívta a finálét. Három éve, Pozsonyban a finnek 3-1-re nyertek, a 2020-as torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt, aztán tavaly Rigában a kanadaiak Nick Paul hosszabbításos találatával diadalmaskodtak 3-2-re.

A magyar válogatott jövőre Tamperében lép jégre, ellenfele lesz a házigazda mellett a svéd, a vb-bronzérmes cseh, a német, a dán, a francia és az osztrák alakulat. Reálisan utóbbi kettő ellen lehet esély a pontszerzésre. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, míg az első négy a negyeddöntőbe kerül. A másik, rigai csoportban a vb-második Kanada, a társházigazda Lettország, valamint az Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Norvégia, Kazahsztán és feljutó Szlovénia érdekelt. A jövő évi vb-t május 12. és 28. között rendezik.  A világranglista harmadik oroszok és 14. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt már most sem szerepelhettek, és az IIHF döntése alapján a jövő évi megméretésen sem indulhatnak.

A 2023-as vb csoportbeosztása (világranglista-helyezés):

  • A csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)
  • B csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)
jégkoronghokivilágbajnokság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés