Hirdetés
Hirdetés

75 éves a bűvös ember, akit világhírűvé tett a kocka

| 2019. 07. 13. | 15:21:00
A Rubik-kockát a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.
75 éves a bűvös ember, akit világhírűvé tett a kocka
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július 13-án 75 éves ifjabb Rubik Ernő. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár (Budapesten született 1944-ben. Apja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező, anyja Szántó Magdolna költő. ifjabb Rubik Ernő 1967-ben építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd visszament tanítani az Iparművészeti Főiskolára, ahol tanársegéd, majd adjunktus, docens lett. A nyolcvanas évek elején főszerkesztője volt az …És játék című lapnak, majd 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke.

Játékai

A Rubik-kocka háromdimenziós mechanikus logikai játék, amit 1974-ben talált fel. Eredeti neve bűvös kocka volt. A szabadalmi leírásban a feltaláló térbeli logikai játékként nevezte meg a mechanikus, egyéni logikai játékot, amelynek célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek. A Rubik-kockát ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon.

Ifjabb Rubik Ernő nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik: a kígyó (1977) és bűvös négyzetek (1985) népszerűsége már nem érte el a bűvös kockáét. További ismertebb játékai a bűvös dominó, a sudokube és a Rubik-óra is, valamint 2009-ben jelent meg a Rubik’s 360 néven kiadott Rubik-gömb.

A bűvös kocka összeszerelése az ecseri POLITOYS Ipari Szövetkezetben, 1981-ben

Az első, 1982-es nemzetközi Gyorskockázó versenyen Ronald Brinkmann, nyugatnémet kockázó által beállított 19 másodperces világrekord 2011-re az ausztrál Feliks Zemdegs rekordja révén 5,66 másodpercre csökkent! 2007 májusában a francia Thibaut volt az első ember, aki egy nyílt versenyen áttörte a 10 másodperces korlátot és rakta ki a kockát 9,86 másodperc alatt. A vakon kirakási rekordot egy magyar versenyző, Endrey Marcell tartja, aki a kocka állásának memorizálásával együtt 27,65 másodperc alatt fejezte be a játék kirakását.

Bűvös kocka kirakóverseny a Fővárosi Művelődési Házban, 1981-ben

Hirdetés
Hirdetés