Hatmilliót ítélt meg a bíróság az egyik olaszliszkai lincselőnek

borsodihir.hu

2019.09.16. 10:40

Hatmilliót ítélt meg a bíróság az egyik olaszliszkai lincselőnek

A család ügyvédje kérelmet nyújtott be, hogy a pénzt megkapják a rokonok.

Hirdetés

A Blikk információi szerint F. Györgynek, az olaszliszkai lincselés hatodrendű vádlottjának az ügyben illetékes büntetés-végrehajtási bíró több mint 6 millió forintot ítélt meg a rossz börtönkörülmények miatt. Ez a pénz az agyonvert Szögi Lajos családját illeti meg, de az összeget nem egyesen a rokonoknak utalják, hanem az érintettek ügyvédjének kell kérnie. A lap azt írja, a kártérítésről a családot nem értesítették, arra az ügyvéd kérdezett rá.

– Meggyőződésem szerint ennek a pénznek minden fillérje az áldozat családját illeti. Nagyon meglepődtem, hogy csakúgy, mint előzőleg, most sem a végrehajtó értesített engem, hanem nekem kellett megtudnom, mi a döntés. Most el kell érnem, hogy a bíróság közvetlenül a végrehajtónak, az pedig a családnak juttassa el a pénzt – mondta a Szögi család jogi képviselője, Helmeczy László. A bonyolult hivatalos eljárás szerint az összeget az elítélt számlájára utalják, ám ehhez ő nem férhet hozzá a végrehajtási eljárás miatt. A végrehajtó ekkor kérelmet nyújt be az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy a pénzt a családnak utalhassa át. Amennyiben igenlő választ kap, Szögiék a teljes összeget megkapják.

H. Dezső is beperelte az államot

Korábban az elsőrendű vádlott, H. Dezső ötmillió forintot kapott a rossz fogvatartási körülmények miatt. Azt a pénzt is csak hosszas huzavona után kapta meg a Szögi család, ügyvédjük többszöri közbenjárására.

Mint ismeretes, 13 évvel ezelőtt Olaszliszkán a lányai szeme láttára verték halálra Szögi Lajos tanárt, mert autójával elsodort egy helybeli kislányt, akinek semmi baja nem lett. A szörnyű ügyben hosszú tárgyalássorozat végén a Debreceni Ítélőtábla hozott döntést 2009 novemberében. Nyolc embert találtak bűnösnek, a bíróság 46 millió forint (plusz kamatok) megfizetésére kötelezte őket.

Ez az összeg teljes egészében a megölt tanár családját illeti meg, de a gyászolók sokáig egy fillérhez sem juthattak hozzá, mert a tetteseknek nem volt semmijük.
gyilkosságOlaszliszkakártérítésszögi lajoslincselés

Szóljon hozzá!

Hirdetés