Hirdetés

Hirdetés

Megújult a Búza téri székesegyház

mti.hu

2022.01.23. 16:31

Megújult a Búza téri székesegyház
MTI/Vajda János

220 millió forintot költöttek rá.

Hirdetés

Ünnepi liturgia keretében áldották meg és adták át január 23-án Miskolcon a görögkatolikus székesegyház megújított templombelsőjét.

A miskolci belvárosban lévő görögkatolikus templom öt évvel ezelőtt új külsőt kapott és környezete is megújult, most pedig a székesegyház belső felújítása valósulhatott meg. A munka leglátványosabb része a mintegy 72, posztbizánci stílusban készült ikon. A falfestmények a keleti rítusú templomok festésének szabályai szerint a mennyezeten, a boltíveken az üdvtörténeti eseményeket ábrázolják, lejjebb, az oszlopokon és oldalfalakon próféták, szentek, vértanúk láthatók.

Fölkerültek az Istenszülő ünnepei is, köztük a templom címünnepének, az Istenszülő elszenderedésének ikonja, a karzat alatti mennyezeten Mária ószövetségi előképei is megjelennek.

A belső felújítás során gépészetileg is modernizálták a templomot, a beruházás a Görögkatolikus Metropólia támogatása című projektben valósult meg mintegy 220 millió forintból.

 A vasárnapi szertartás a püspökök ünnepi bevonulásával kezdődött, ezt az ikonszentelés szertartása követte. Az ikonokat Orosz Atanáz miskolci püspök, Kocsis Fülöp érsek, görögkatolikus metropolita és Szocska Ábel püspök tartotta. Az ikonszentelést liturgia követte.

MiskolckormányegyházSemjén Zsolt

Hirdetés

Hirdetés