Hirdetés

Hirdetés

A NATO-főtitkár szerint Oroszország nem nyerhet

2022.12.02. 13:01

A NATO-főtitkár szerint Oroszország nem nyerhet
Jens Stoltenberg és Olaf Scholz (Fotó. NATO)

Olaf Scholz szerint nem is tudna nyerni.

Hirdetés

Nem szabad megengedni, hogy Oroszország győzzön az Ukrajna elleni háborúban - jelentette ki Jens Stoltenberg csütörtökön Berlinben.  A NATO főtitkára a német kancellárral, Olaf Scholz-cal folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy az észak-atlanti szövetség nem hagyja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "belerángassa a háborúba", de nem is engedheti meg, hogy az ukrán lakosságot "fagyhalálba" rakétázó Oroszország győzzön.

"Putyin győzelme arra bátorítana más autoriter vezetőket, hogy hasonló eszközökkel próbálják elérni céljaikat, ami veszélyesebbé tenné a világot, és mindannyian sérülékenyebbé válnánk" - mondta Jens Stoltenberg.

Ezért a NATO feladata Ukrajna támogatása és annak megakadályozása, hogy a háború átterjedjen más országokra - tette hozzá. Mint mondta, ennek a támogatásnak "ára van", amit az energia és az élelmiszerek drágulása is mutat, de "míg mi pénzzel, az ukránok az életükkel fizetnek" a nemzetközi joggal ellentétes orosz támadás elhárításáért.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy "Oroszország nem tudja, és nem is fogja megnyerni a háborút", Németország pedig Ukrajna támogatása mellett a NATO területének védelméért is mindent megtesz. Védelmi képességeinek fejlesztése révén az idei 14 ezer után jövőre már 16 ezer, 2025-ben pedig már 30 ezer katonával járul hozzá a szövetség többnemzetiségű gyorsreagálású haderejéhez.

UkrajnaOroszországnatoháború

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés