Hirdetés

Hirdetés

Népszámlálás: így jár, aki nem nyilatkozott

24.hu

2023.01.26. 18:42

Népszámlálás: így jár, aki nem nyilatkozott
A kép illusztráció (Pikist)

358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből.

Hirdetés

A népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. Aki ezt megtagadta, arra – természetes személy esetében – akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható. A 24.hu a Központi Statisztikai Hivatalnál érdeklődött, mostanáig hány embert büntettek meg, egyesével átlagosan és összesen hány forintra, mivel kiderült, a válaszadást megtagadókkal szembeni közigazgatási hatósági eljárás megindítását a KSH jogosult kezdeményezni a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál.

Hogy hány közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezték mostanáig? Egyet sem.

Mint írták, a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Kifejtették, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

Kitértek rá, sszesen 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe, ami a becsült várható népesség 96 százaléka. A KSH által közölt számok alapján jelenleg Magyarország népességét körülbelül 9,58 milliósra becsülik, azaz megközelítőleg 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből.

A népszámlálási kérdőívek feldolgozása  folyamatban van – az első eredményeket tavaszra, a részletes adatokat őszre ígérik.
népszámlálás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés