Hirdetés

Száz éve született Fellini

port.hu/wikipédia

2020.01.20. 12:24

Száz éve született Fellini
Federico Fellini (archív felvétel)

Spirituális trilógiája a világ legnagyobb rendezői közé emelte.

Hirdetés

Száz éve született Federico Fellini (Rimini, 1920. január 20. – Róma, 1993. október 31.) olasz filmrendező és forgatókönyvíró.

Riminiből, a kis fürdővárosból az érettségi után a fővárosba ment. A szülei kívánságára beiratkozott a jogi egyetemre, de szinte soha nem járt be, az újságírás érdekelte - írta róla a port.hu. Képregényeket rajzolt, írt. Írói tehetségét a rádiónál is kamatoztatta, rádiójátékokat, szappanoperák epizódjait írta. A rádióban ismerkedett meg későbbi feleségével, Giuletta Masinával, aki nagyon tehetséges kutató régésznek indult, majd filmszínésznő lett belőle. A filmgyárba kerülve forgatókönyvíróként, ötletadóként dolgozott, majd Roberto Rossellini közvetlen munkatársa lett.

Első játékfilmje A fehér sejk (1952). A velencei filmszemlén sikert aratott, a szakma elismerését kivívta a Bikaborjak (1953) című alkotásával. A spirituális trilógiája (Országúton 1954, Csalók 1955, Cabiria éjszakái 1956) a világ legjobb rendezői közé emelte. Az Országúton című alkotásáért kapta az első Oscar-díját. Az Édes élet, a Nyolc és fél a saját és nemzedéke morális értékválságát mutatta be. Életének utolsó periódusában szinte minden filmjében az öregedésről, az elmúlásról szólt szentimentalizmussal fűszererezett iróniával (És a hajó megy 1983, Ginger és Fred 1985, A Hold hangja 1990).

Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és kisszerűséget szeretetteli, gyakran harsány humorral jelenítik meg - olvasható a Wikipédián. Talán nincs is még egy olyan rendező a filmvilágban, akinek alkotásai annyi személyes élményből és emlékből épülnének fel, mint Fellinié.

1993-ban Fellini Oscar-díjat kapott az életművéért. A díjat Marcello Mastroianni és Sophia Loren adta át neki, akivel végül soha nem dolgozott együtt. Amikor beszéde végén Federico a feleségének is köszönetet mondott, a nézőtéren ülő Giuliettára tekintve mondanivalóját ezzel fejezte be: „Ne sírj, Giulietta!” Az Oscar-díj átvétele után nem sokkal Fellini kórházba került. Az igazi ok sürgős bypass-műtétje volt, melyet Svájcban végeztek el. Noha orvosai szerint hosszabb utókezelésre lett volna szüksége, ő szülővárosába, Riminibe utazott. Felesége Rómába ment néhány sürgős ügyet elintézni, valamint saját egészségi állapota miatt az orvosát felkeresni. Fellini Riminiben, a szállodai szobában agyvérzést kapott, és nem tudott segítséget hívni. A szobalány talált rá háromnegyed órával később. Giulietta Masina néhány hónappal élte túl szeretett férjét.

Oscar-díjévfordulóFellini

Hirdetés

Szóljon hozzá!