Hirdetés

Hirdetés

Ezen a napon robbant be a Beatles, amely átírta a poptörténelmet

Wikipedia

2022.10.05. 15:36

Ezen a napon robbant be a Beatles, amely átírta a poptörténelmet
Balról: Paul McCartney, Geroge Harrison, Ringo Starr és John Lennon (Fotó: The Beatles)

Hatvan éve jelent meg a Beatles első kislemeze.

Hirdetés

Hatvan évvel ezelőtt, 1962. október 5-én jelent meg az Egyesült Királyságban a Love Me Do, a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, a Beatles debütáló kislemeze. A londoni központú EMI Music Publishing már 1985-ben úgy tartotta, hogy a banda addig egymilliárd lemezt adott el világszerte.

The Beatles

  • John Lennon – (ének és háttérvokál, ritmusgitár, billentyűs hangszerek)
  • Paul McCartney – (ének és háttérvokál, basszusgitár, zongora)
  • George Harrison – (ének és háttérvokál, szólógitár, szitár)
  • Ringo Starr – (dob, háttérvokál)

Mindannyian az angliai Liverpoolban születtek. A zenekar elsődleges dalszerzői Lennon és McCartney voltak. 1963-as feltűnésük igazi szenzációt jelentett az Egyesült Királyságban, fiatal, sikoltozó és ájuldozó lányok tömegei követték őket; a brit sajtó a jelenségre a „Beatlemánia” nevet akasztotta. Ez 1964 elejére átterjedt Észak-Amerikára és az együttes hamarosan világszerte népszerű lett. 

Az évek során rengeteg stílust kipróbáltak, többször egybeolvasztottak néhányat. A számtalan stílus ellenére dalaik védjegye az ének és a vokál minősége volt. A pop és rock mellett folk, country, rockabilly, blues, soul, doo-wop és sok más is vegyült zenéjükbe. Több új zenei irányzatnak voltak az úttörői, ezek közé tartozik a pszichedelia („Strawberry Fields Forever”). Szintén először használtak dalaikban komolyzenei megoldásokat, nagyzenekari hangszereket, vagy éppen egy egész nagyzenekart. Többek között nekik köszönhető a mai szintetizátor elődei és különféle elektronikus effektek meghonosítása a zenében, előszeretettel használtak például visszafordítva lejátszott hangszalagokat, olyan hangzásvilágot hoztak létre, ami az akkori technikai körülményekhez képest rendkivül újnak hatott.

Utolsó hivatalos koncertjüket San Franciscóban adták 1966. augusztus 29-én; ezek után a lemezekre koncentráltak. '970-ben felosztlott az együttes. John Lennont 1980-ban, New Yorkban lelőtte egy pszichopata, George Harrison 2001-ben, 58 évesen hunyt el tüdőrákban, Paul McCartney (80 éves) és Ringo Starr (82 éves) még ma is aktívak.

Beatles-rekordok

  • Több listavezető számuk volt, mint bármely más együttesnek
  • Ők töltötték a legtöbb időt a slágerlisták élén (174 hetet az Egyesült Királyságban, 132 hetet az Egyesült Államokban)
  • A "Yesterday" a legtöbbször feldolgozott dal a könnyűzene történetében, erre több mint 3000 alkalommal került sor. Ezen kívül ez a nemzetközi rádiózás történetének legtöbbet játszott száma is.
  • Minden nézettségi rekordot megdöntöttek az Ed Sullivan Show-ban ban történt fellépésükkel: az adás több mint 70 millió nézőt vonzott.
  • 1964. április 4-én a Billboard slágerlistáján a Beatles foglalta el az első öt helyet. Ez más előadónak azóta sem sikerült. A dalok a "Can't Buy Me Love", "Twist and Shout", "She Loves You", "I Want to Hold Your Hand", és a "Please Please Me" voltak.
  • Slágerlista-helyezések tekintetében Lennon és McCartney a legsikeresebb dalszerzők.

 

rockpopzenebluesjazzBeatles

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés