Hirdetés

Hirdetés

Argentína nyerte a világbajnokságot; Messi felnőtt Maradonához

2022.12.18. 18:50

Argentína nyerte a világbajnokságot; Messi felnőtt Maradonához
(Fotó: fifa.com)

A dél-amerikai együttes kétgólos előnyt herdált el a rendes játékidőben.

Hirdetés

A 22. labdarúgó-világbajnokság döntőjében a címvédő Franciaország és Argentína találkozott, és az volt a kérdés, melyik nemzet lesz háromszoros világbajnok, hiszen eddig két-két sikert tudhattak magukénak a felek.

Az argentin együttes agilis, lelkesebb játékkal lepték meg a franciákat, akik olyan közönnyel futballoztak, mintha nem egy világbajnoki döntőn lennének, hanem egy edzőmeccsen. A 23. percben Dembele akasztotta a francia tizenhatoson belül Di Mariát, a megítélt büntető pedig Messi értékesítette (1–0). Még ez sem ébresztette fel a franciákat, akik továbbra is komótosan játszottak, és erre rá is fizettek. A 36. percben három húzásból mattolták a francia védelmet az argentinok:  Messi, Mac Allister és Di Maria volt a labda útja, utóbbi pedig ziccerben nem hibázott (2–0).

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya már az első félidőben kettős cserét hajtott végre: Dembele és Giroud helyén két támadót, Thuramot és Kolo Muanit küldte csatasorba, de a félidő végéig nem volt veszélyben a biztos dél-amerikai vezetés. Az európaiak nemhogy helyzetük nem akadt az első 45 percben, hanem még kapu felé tartó labdát, egy kósza lövést sem tudtak jegyezni.

A második félidőben sem volt átütőerő a francia akciókban, az argentin kontrák rendre több veszélyt hordoztak magukban. Az első francia lövésre a 71. percig kellett várni, amikor Mbappé durrantott fölé 16 méterről. Az argentin együttes kemény, szervezett védekezése megoldhatatlan feladat elé állította a címvédőt. Egészen a 79. percig! Ekkor egy előrevágott labdát elnézett az argentin védelem, Otamendi lemaradt Kolo Muaniról, akit csak lerántani tudott, ezért büntetőt kaptak az európaiak. Mbappé értékeltette a tizenegyest (2–1), így nyílttá vált az utolsó tíz perc! Láss csodát! Két perc múlva Mbappé egy zseniális akció végén egy kapáslövéssel kiegyenlített (2–2). A francia csatár ezzel a két góllal a vezetést is átvette a világbajnokság góllövőlistáján Messitől.

A hajrában mindkét csapat dolgozott ki helyzeteket, de újabb gól már nem született, így hosszabbítás következett, amelyben megint a dél-amerikai együttes játszott jobban, és fordulás után egy szép akció végén Messi meg is szerezte csapata harmadik találatát (3–2). A franciák azonban még innen is felálltak! Montiel kezezése miatt újabb tizenegyest kapott az európai együttes, Mbappé pedig ezúttal is magabiztosan értékesítette a büntetőt (3–3). Egy-egy nagy helyzetet még a hosszabbítás hosszabbításában is láttunk, végül tizenegyesekre ítéltetett a két nagyszerű társaság.

Az idegek harcát az argentin csapat bírta jobban, így a dél-amerikai együttes története során harmadszor nyert világbajnokságot, Messi nevét pedig immár végképp a Maradonáéval együtt kell emlegetni!

FranciaországLionel MessiKatar 2022Argentína

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés