Hirdetés

Hirdetés

Az argentin válogatottban miért nincsenek feketék? Ezért!

2022.12.16. 12:13

Az argentin válogatottban miért nincsenek feketék? Ezért!
(Fotó: fifa.com)

Az Egyesült Államokban ez most a fő kérdés.

Hirdetés

Miért nincs Argentínának több fekete játékosa a világbajnokságon? – tette fel a költői kérdést az Egyesült Államokban a legnagyobb példányszámú napilap, a Washington Post, amelynek szerzője hosszasan részletezi, hová tűnt a történelem viharában a tömeges európai bevándorlás előtt Argentínában már jelen lévő fekete népesség. Volt idő – a 19. században –, amikor Buenos Aires lakosságának 30 százaléka fekete volt, ma pedig egész Argentínában nincs egy százaléknyi afroargentin a legutóbbi népszámlálás szerint.

A szerző fejtegeti a feketék magas halálozási arányát a rabszolgaság argentínai eltörlése (1853) után, a demográfiai tanulmányok azonban egyiket sem támasztják alá. Ma a legelterjedtebb nézet az, hogy a fekete népesség a generációk során fokozatosan beolvadt a fehérekkel és kisebb mértékben az amerikai indiánokkal való keveredés miatt.

A Libertad Avanza elnevezésű jobboldali, konzervatív politikai tömörülés mindenesetre frappáns választ adott a Washington Postnak és a hollywoodi filmipar érzékenyítésének:

„Mert egy ország vagyunk, nem egy Disnesy-mozi.”

 

labdarúgásrasszizmusArgentína

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés