Hirdetés

Hirdetés

Elhunyt a magyar karate legismertebb tagja, Furkó Kálmán ezredes

2021.08.03. 11:09

Elhunyt a magyar karate legismertebb tagja, Furkó Kálmán ezredes

Felderítő katonák ezreit tanította az önvédelem fortélyaira. Miskolcon is gyakran megfordult.

Hirdetés

74 éves korában elhunyt Furkó Kálmán nyugállományú ezredes, aki mind a Magyar Honvédségen belül, mind a magyar harcművészeti életben felbecsülhetetlen jelentőségű örökséget hagyott maga után - olvasható a Honvédelmi Minisztérium honlapján.

Furkó Kálmán 1947. január 2-án született Nyírbátorban. Tehetséges, sportszerető gyermekként a Testnevelési Főiskolára készült. Másodjára úgy vették fel, hogy előtte el kellett mennie 11 hónap katonai szolgálatra, az egri felderítő zászlóaljhoz. Itt találkozott először a közelharccal, ami óriási hatással volt rá. 
A főiskolán Galla Ferenc oktatta a dzsúdót és a birkózást, aki bevezette a test-test elleni küzdelem rejtelmeibe, de az áttörést 1972-ben egy főiskolai karatebemutató hozta el a számára. A judo- és karateedzéseken tapasztaltaknak köszönhetően olyan komplex szemléletre tett szert, ami hiánypótló volt az akkori sorkatonai kiképzésben.

Közben legendás katonai pályája is alakulóban volt. A szolnoki felderítő zászlóaljhoz került, ahol felderítő katonák ezreit tanította az önvédelem fortélyaira, a magyarországi kyokushin karate egyik alapítójaként pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a stílus nemcsak megvetette a lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött. A haderőben évtizedeken át az ő szellemisége dominálta a közelharc-kiképzést, a jelenlegi rendszer is sokban merít örökségéből.

Élete során számos sport- és állami kitüntetésben részesült, ezek közül is kiemelkedett, amikor 2016-ban a honvédelmi miniszter Hazai Samu-életműdíjat adományozott részére. 2017-ben, a Kazahsztánban megrendezett világbajnokságon a 8. mesterfokozatot is neki ítélték.

 

honvédségkarate

Hirdetés

Hirdetés