Hirdetés

Hirdetés

A Miskolchoz közeli MotoGP-pályának itt lehet a vége

2022.07.29. 10:41

A Miskolchoz közeli MotoGP-pályának itt lehet a vége
Látványterv: BORD Építész Stúdió

Hamarosan eldől, felfüggesztik-e a beruházást. 

Hirdetés

Egyelőre még semmi sem biztos, de a térség országgyűlési képviselője komolyan számol azzal a lehetőséggel, hogy a hajdúnánási MotoGP-pálya nem épül meg időben. Tiba István (Fidesz-KDNP) kérdésünkre emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök korábban már jelezte, hogy az orosz-ukrán háború miatt valamennyi olyan projektet elhalaszt a kormány, amelyet még nem kezdtek el.

– Még nem született döntés a beruházás felfüggesztéséről, de nyilvánvaló, hogy a közvélemény számára nem lenne szimpatikus lépés, ha egy olyan fejlesztésre költenénk jelentős állami forrást, amelynek a kivitelezése még el sem indult – mondta. – Szerintem egy hónapon belül eldől, hogy folytatódik-e a projekt az eredeti terveknek megfelelően, vagy felfüggeszti a kormány a beruházást. Egyébként időarányosan jól állunk, és ha tervek szerint ősszel elkezdődne a pálya építése, az eredeti elképzeléseknek megfelelően 2024-ben meg lehetne rendezni az első MotoGP-versenyt.

Tiba István hangsúlyozta: a döntéstől függetlenül a gazdákkal le kell zárni a földvásárlásokra, földcserékre, kisajátításokra vonatkozó megállapodásokat. Ha ez megtörténik, állami tulajdonba kerül az a mintegy 600 hektáros terület, amelyből 400-450 hektárt venne igénybe a MotoGP-pálya megépítése, 100-150 hektáron pedig eredetileg is egy ipari parkot szerettek volna létrehozni.

– Az még a jövő zenéje, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság tulajdonosa, a Dorna Sports elfogadja-e, ha két-három évet csúszik a beruházás - fogalmazott. – Ha nem, és más helyszínt keres, akkor sem vész kárba a megszerzett földterület, mert a későbbiekben akár a teljes 600 hektáron ipari övezetet lehetne kialakítani.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: a hajdúnánási fejlesztés egész Kelet-Magyarország fejlődésére pozitív hatással lenne, ugyanakkor megérti azokat is, akik most úgy gondolják, a háborús helyzet sok mindent felülír, vannak fontosabb dolgok is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2020. június 20-án Hajdúnánáson jelentette be, hogy a város külterületén a kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma–1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros-versenysorozata, a MotoGP-futamainak befogadására is. A beruházás, amely a pályaépítés mellett magában foglalja a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül.

Takács Tibor


IDE VÁG!


 

HajdúnánásTiba Istvánmotorverseny

Hirdetés

Hirdetés