Hirdetés

Hirdetés

Európa vagy Amerika?

2014.02.20. 11:24

Európa vagy Amerika?

Mi azt mondjuk: hajrá, Európa!

Hirdetés

Először rendeznek majd európai és tengerentúli jégkorong-válogatott közötti döntőt téli olimpián azóta, hogy az NHL-es sztárok is részt vesznek a játékokon. Szocsiban pénteken - magyar idő szerint - 13 órakor a svédek és a finnek találkoznak, 18 órától pedig a címvédő kanadaiak az amerikaiakkal csapnak össze az elődöntőben, azaz garantált a kontinensek közötti találkozó a fináléban.

Az NHL-esek 1998 óta szerepelhetnek téli olimpián. Naganóban Csehország-Oroszország, 2002-ben, Salt Lake Cityben és 2010-ben, Vancouverben Kanada-Egyesült Államok, 2006-ban, Torinóban Svédország-Finnország finálé volt. Azaz az NHL-es korszakban most fordul elő először az is, hogy valamelyik tengerentúli alakulat döntős lesz nem észak-amerikai olimpián. Kanada és az Egyesült Államok még dobogós sem volt saját kontinensén kívül az elmúlt 16 évben.

Ezen időszak téli olimpiáit figyelembe véve a legtöbb érmük a finneknek van, szám szerint három (2006: 2., 1998 és 2010: 3. hely). A finnek most is remekelnek, védekezésük és a kapusteljesítményük fokozatosan javul, a negyeddöntőben a házigazda oroszokat ejtették ki 3-1-gyel. A világbajnok svédek erejét jelzi, hogy három világsztárjuk - Henrik Zetterberg, Johan Franzen és Henrik Sedin - nélkül is magabiztosak.

A másik ágon az amerikaiak számítanak esélyesebbnek az eddig mutatott játékuk alapján. Mind a góllövés, mind a védekezés nagyon jól megy nekik, és most plusz motivációt jelenthet számukra, hogy a nagy ellenfelüknél, Oroszországban lehetnek aranyérmesek úgy, hogy a szintén örök rivális, címvédő Kanadát búcsúztathatják.

Az örökrangsorban a még versenyben lévők között Kanada vezet 8 olimpiai arannyal (plusz 4 ezüst és 2 bronz), az Egyesült Államoknak és Svédországnak 2-2 első helye van, előbbi még 8 ezüstöt és 1 bronzot, utóbbi 2 ezüstöt és 4 bronzot tud felmutatni, míg Finnország még nem diadalmaskodott ötkarikás játékokon (2 ezüst és 3 bronz).

A további program:
    péntek:
    elődöntő:

Svédország-Finnország 13.00
Kanada-Egyesült Államok 18.00
    szombat:
a 3. helyért 16.00
    vasárnap:
döntő 13.00

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés