Hirdetés

Hirdetés

A Netflix kínálatában a Blokád, a hiánypótló magyar alkotás

2023.03.24. 17:45

A Netflix kínálatában a Blokád, a hiánypótló magyar alkotás
(Fotó: Blokád)

A rendszerváltozás hajnalának viharos közéletébe nyújt betekintést.

Hirdetés

A Netflixen is megtekinthető egy napja az 1990-es taxis blokádról és Antall József miniszterelnök életéről szóló Blokád című film, amely sokkal inkább egy életrajzi dráma, mint politikai thriller. A középpontban Antall József áll, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök, az ő szemszögéből láthatjuk az eseményeket. Nemcsak a taxisblokádot, hanem az ötvenes éveket is! Antall József '56-os emlékeinek flashback-szerű beékelése a forgatókönyvbe a film legnagyobb húzása!

Antall József szerepében ifj. Vidnyánszky Attila és Seress ZoltánGöncz Árpád szerepében Gáspár Tibor látható. Kónya Imrét Csőre Gábor, Horváth Balázst Görög László , Antall feleséget, Fülepp Klárát Márkus Luca és Tóth Ildikó játssza. 

A Blokád az 1990-es kényszerű üzemanyag-áremelést követő tiltakozáshullámot ágyazza történelmi kontextusba, rávilágítva a mélyebb okokra is. Az idősebbek felidézhetik, az azóta születettek átérezhetik a film által, hogy mennyire törékeny volt a fiatal magyar demokrácia 1990 őszén. A betegeskedő, műtéten éppen áteső Antall Józsefen kívül mindenki bizonytalan, senki nem állt a helyzet magaslatán abban a nehéz időkben. A nyugati hitelekből fenntartott kommunista rendszer súlyos öröksége béklyóban tartotta a magyar gazdaságot, mert a pártállami struktúrák átalakítása nem ment egyik napról a másikra.

Noha néhány filmkritikus felrótta a készítőknek, hogy míg Antall Józsefet karizmatikus államférfiként, hősként, addig az SZDSZ-es Göncz Árpádot integető bohócként ábrázolják, a Blokád egy abszolút hiánypótló alkotás, hiszen az első magyar nagyjátékfilm, mely a rendszerváltozás hajnalának viharos közéletébe nyújt betekintést.

 

filmrendszerváltásAntall Józsefdemokrácia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés