Hirdetés

Hirdetés

A jövő elkezdődött!

2014.05.30. 08:31

A jövő elkezdődött!

Bármelyik debreceni otthonban bagatell összegért lehet a Real Madridon élvezkedni. De bennünk a vér... Cs. Bereczki Attila írása

Hirdetés

Először is elnézést kérek a hithű Loki-szurkolóktól néhány kommentelőnk miatt, akik sportot űznek a gyűlöletbeszédből a DVSC és a stadion kapcsán. Még csak felvetés a Cívishír szerkesztőségben, hogy aki ezen a felületen púposnak és sántának nevezi a debreceni bajnokcsapat bármely tagját, azonnal töröljük, de jó eséllyel megszavazzuk. Hivatkozási alapnak ott az új alkotmánybírósági döntés. . .

Természetesen nem a kritikát tiltjuk, éppen a Cívishír az, amelyik nem üzemi közleményt ad ki egy meccsről, hanem felrójuk, ha ötlet- és akaratgyenge játékot nyújt a Loki, vagy legalábbis ez a benyomásunk a lelátón, de nem döngöljük a földbe, mint ahogyan a saját gyerekünk hátából sem hasítunk bocskorszíjat, csak megdorgáljuk, ha hármast hoz haza matekból. Mert a Loki is a miénk. Mindenkinek a saját gyereke, aki büszke debreceni piros-fehér. Istenem, nem eminens tanuló, de szeretnivaló.

Nyugodtan meg lehet tagadni, és lehet választani más kedvencet a Primera-, Bundes-, Premier- vagy akármilyen ligából, és az otthon magányában szurkolni dúsgazdag idegenek által összevásárolt világválogatottaknak. Bármelyik debreceni otthonban bagatell összegért lehet rajtuk élvezkedni. A Nagyerdő ráadásul messzebb van, mint a távirányító.

No de aki átélte május 10-ét, az tudja, hogy nincs nagyobb szurkolói élmény annál, mint összefutni egy kis kocsmában a lokista barátokkal a Péterfián, hömpölyögni a piros-fehér tömegben a Simonyin, majd belépni a telt arénába. Az élmény felbecsülhetetlen. Volt szerencsém Bundes-, Premier- vagy akármilyen ligák sztárcsapatainak stadionjában felmérni a helyzetet. Ugyanez. Csak ott egyedül én voltam debreceni, itt meg mindenki debreceni! Micsoda különbség!

Lehet azon rosszmájúskodni, hogy ami a stadionon belül zajlik Magyarországon, az nem foci, csak semmi értelme, és nem is elegáns. Ha Szima Gábornak és Debrecennek annyi pénze lenne, mint Florentino Peréznek és Madridnak, akkor Ronaldo és Bale a Lokiban játszana, és parádés meccseket vívnánk az NB I-ben a Ribery-t és Robbent felvonultató Fradival, ha a mögött a gazdag Bajorország állna. Ilyen egyszerű ma az európai klubfutball. Nagy pénz, nagy foci.

A Basel, a Salzburg, a Heerenveen vagy a Genk sem éri el soha a realos szintet, mégis fociznak. Nem is rosszul. Futballakadémiánk, stadionunk és 20 ezres közönségünk már van, egy hétszeres bajnokra pedig lehet építeni. Sikerre vagyunk ítélve! A jövő elkezdődött!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Hirdetés