Hirdetés

Bojkottáljuk a bojkottot

2014.10.24. 10:52

Bojkottáljuk a bojkottot

Ha Debrecenben spermamintát kérnének regisztráció gyanánt, akkor is mennénk a meccsre! Cs. Bereczki Attila jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Fejétől bűzlik a hal! Megtisztulást! – így a bojkottot és tüntetést hirdető ájtatos ultrák, akik sokak fejét követelik a magyar futballban, de leginkább a leggazdagabb magyarét, Csányi Sándorét. A fórumunkban megnyilvánuló vérmes debreceni ultrák szabadságharcos hevülettel még Szima „sikerkovács” Gábor debreceni klubfő menesztéséről is értekeznek, anélkül, hogy másik arcot neveznének meg helyette. Így aztán nehezen lehet követni tovább az érveléseket, a nagy megtisztulás első lépéseként tudni kéne azt, hogy ki teremti elő a több mint egymilliárd forint éves büdzsét, vagy éppen ki tudná azt háromszorosára növelni, hogy háromszor jobb játékosokkal nagyobb esély kínálkozzon európai kalandozásaink során. Ha nem Szima Gábor, akkor ki? Neveket akarunk hallani! Meccsrejáró lokista barátaim nevében is írok!

Aki reálozik, barcelonázik, bayernezik, liverpoolozik hétvégén, majd undort kap az NB I-től, ha átkapcsol, az nehogy felálljon a fotelből vasárnap délután! Tiszteletben tartjuk gyerekes rajongását a gigászok iránt, néhányan azonban másképp éljük meg ezt a világot. Tudjuk például azt, hogy terület, lakosságszám és gazdasági erő alapján kisebb országok egyszerűen nem rúghatnak labdába a nagyok mellett, de attól, hogy kicsiknek (vagy inkább közepesnek) születtünk, még tartozni szeretünk valahová. Egyszerűen fogalmazva, ámulunk Messi játékán, de a szívünk Kulcsár góljánál dobban. A Barcelona a barcelonaiaké, a Loki a miénk, debrecenieké. Nem kérdés, melyik fontosabb.

Nem vagyunk ostobák, tudtuk, hogy a stadiontól önmagában még nem lesz jobb a Loki, és a magyar futballban súlyos, már-már fundamentális gondok tornyosulnak. Verjük is az asztalt, képletesen szólva! Dzsudzsák Balázs mellett hogy nem sikerült egy igazán értékes játékost kinevelni az elmúlt tíz évben, tisztelt utánpótlásedzők?  Mi zajlik edzésmunka címén a kluboknál, hogy a mieink képtelenek felvenni a Bundesliga III-as tempót? Miért kell olyan légiósokat igazolni a Lokiba, akik nem ütik meg az NB I. szintjét, amikor bénázni bármelyik magyar is tud? A legfontosabb kérdés pedig az, hogy ezekre a kérdésekre miért nem kapunk őszinte választ? Vélhetően azért, mert az őszinte válasz ez lenne: fingunk sincs. Azzal is előrébb lennénk, ha legalább kimondanák!

Dúl bennünk a sok indulat, sokszor vörösödik a fejünk a dühtől, vasárnap lehet, hogy szétdurran az agyunk, de ott leszünk a Nagyerdei Stadionban!

Az ultrák a tüntetés témájául - többek között – a következőket határozták meg (kékkel a mi érvünk arra, hogy miért bojkottáljuk a bojkottot):

• sporttörvény: kötelező szurkolói regisztráció (szurkolói kártya, tenyérszkenner; szurkolók negatív diszkriminációja a büntetések területén (ami máshol szabálysértés, az a stadionban bűncselekmény)
(a regisztrációra törvény kötelezi a klubokat és az MLSZ-t, nem értünk egyet vele, bebizonyítottuk, hogy semmi értelme, de kedvenc csapatunkat akkor sem bojkottáljuk, ha majd egyszer regisztráció gyanánt vér-, vizelet - és spermamintát kérnek)
• pirotechnika tiltása
(augusztus 20-án sem vagyunk kíváncsiak tűzijátékra, messzire elkerüljük, sokkal jobban szeretjük, ha puffogtatás és füstölés helyett a debreceni B-közép énekel)
• politikai megnyilvánulások tiltása a stadionban, miközben a focit a politika irányítja
(A FIFA és az UEFA allergiás rá, náluk kéne reklamálni, de teljesen fölösleges próbálkozás lenne)
• drapériák pecsételése, kitiltása mondvacsinált indokokkal
(szerintünk a drapériáknak csak az ultrák tulajdonítanak nagy jelentőséget, a többség azt szereti, ha a B-középből zúg a Mindent bele!)
• klubok büntetése szurkolói rigmusok miatt
(a buzizás, a cigányozás, a zsidózás, a huhogás és más rasszista, homofób megnyilvánulások tiltását, szankcionálását az MLSZ-nek előírja az UEFA, tehát ismét lehet menni Nyonba tiltakozni, csak nem érdemes)
• idegenbeli utazások korlátozása
(ezt nem értjük, házi őrizetet rendelnek el a szurkolóknak?)
• mérkőzések zárt kapussá tétele valós indokok nélkül
(Debrecenben nem volt zártkapus meccs, a Fradinál és Újpesten volt, de ott mindig megvolt rá a nyomós indok, emlékezünk például a debreceni csapat megveresésére és Szentes Lázár edző brutális letaglózására!)
• koreográfiák korlátozása
(a zsúfolásig telt B-szektor, a piros-fehér zászlótenger gyönyörű látvány a Nagyerdei Stadionban, egyéb koreográfia nélkül is!)
• kiírások cenzúrázása
(ne irkáljatok, hanem inkább szurkoljatok, srácok!)

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés