Hirdetés

Halál a debreceni focira?

2014.12.05. 08:02

Halál a debreceni focira?

Ha tetszik, ha nem, a lelátói kultúránk nem szalonképes Nyugat-Európában. Cs. Bereczki Attila jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Itt, most népünk futballszerető kormányának, az ezerfejű cézárnak, a buziemelesznek valamit lépnie kell, máskülönben belátható időn belül érdeklődés hiányában feloszlik a DVSC, megszűnik a magyar labdarúgás Lokistul, Fradistul, Szparistul, mindenestül. Az új stadionok bármennyire is szépek, fociláz helyett teljes a nihil, az apátia, a közöny. Az ultrák lázadnak, a szalonközönség még azt sem, távollétével tüntet, vagy nem is tüntet, hanem inkább spanyol focit néz otthon a fotelből, miközben Szakályék a Nagyerdei Stadionban „bűvölik” a labdát.  A magyar foci a közutálat tárgya. Borítékolható, hogy a debreceni idénybúcsún is leszünk vagy 2500-an. Aki otthon marad most vasárnap, rátapad a Villareal-Real Sociedadra. Vagy a bűngyenge kareokeversenyek egyikére, ami már perverzió a javából.

Az ultrák és a „csendes többség” egyformán hiányzik a derbikről, közönség nélkül pedig csak az öregfiúk focinak van értelme az iskolai tornatermekben, hogy szökjön a has. Profi focinak semmiképpen. Főleg akkora gázsikkal, hogy Kósa Lajos a fizetési papírjával a debreceni keretbe sem férne be. Ő mondta. Menjen ő a keresztre!

Minden bizonnyal többről van itt szó, mint a puszta regisztráció elleni tiltakozásról. Vagy dacról. Erről tanúskodnak a Cívishírnek megfogalmazott olvasói kommentek is. A regisztrációba nem is igazán lehet belekötni, ha a mélyen tisztelt Lófejnek és a kiváló tollú és elméjű Loki-történésznek, a DVSC-biblia szerzőjének, az általam rajongásig szeretett kollégának, Sándor Mihálynak nem derogált futballkártyát kiváltani a DVSC-ért, akkor azzal nem lehet túl nagy baj. Másrészt a buszbérlethez is ugyanazokat az adatokat kell megadni, pusztán emiatt ki a fene bojkottálja a DKV-t, és jár taxival?

Ott tartunk momentán, hogy mindenki ellensége mindenkinek a magyar futballban. A bojkottáló ultrák az őket bojkottálóknak, a dilettáns klubvezetőknek és a médiának, a bojkottálók az MLSZ-nek, dajcstomi Csányinak, mindenki a stadionüzemeltetőknek, az MLSZ a csapatoknak, mert egy rossz nézésért is kíméletlenül büntet, a csapatok pedig a buziemeleszezőknek, mert nekik kell állni miattuk a cechet. Mindenki anyáz mindenkit. Sajnos olyan szépen tükrözi mindez az egész magyar társadalom súlyos problémáit, hogy abból értekezéseket lehetni írni szociológiai szaklapokban.

A Cívisíhír nem az, hanem lokálpatrióta portál, lokista, meg DHK-s, meg debreceni mindenes. Ezért fájó, hogy olyan mélyre taszított minket (is) a futballközeg, hogy most már vészharangokat kongatunk. No de mielőtt kölcsönösen egymásra mutogatnák, gondoljunk bele abba, hogy az európai futballidény kezdetén – tehát még nyáron – a négy magyar kupaindulóból hármat megbüntetett az UEFA, a DVSC-t például szektorbezárással is sújtotta. Viva Palesztina? Rendben, hogy a farok végén mindig ott van az MLSZ, de az UEFA is buzi? Lehet, de onnan jön a nagy pénz! Ha tetszik, ha nem, a mi lelátói kultúránk nem szalonképes Nyugat-Európában. Persze azok után ebben semmi meglepő nincs, hogy kiderült, mifelénk a pirézeket is sokan utálják, de az amatőr máltaiakat kórusban lecigányozni – ezt tették az egyébként fergeteges diósgyőri ultrák Debrecenben, meg is kapták a magukét – köztünk szólva sem vagány. Mint ahogyan kórusban és szólóban cigányozni egyáltalán nem elegáns. Focimeccsen sem. Legalábbis nem vall egyenes jellemre.

A 20 ezer néző szigorú távollétében lejátszott Loki-Szpari keleti szuperrangadón ultrák nélkül is „megbotránkoztató” rigmusok hangzottak el, világos, mint a nap, hogy az „úri” debreceni közönség is vadkeleti, büntetett is az MLSZ, mégpedig egy újzélandozás árával, tehát össznépi szellemi fejlődésre vagyunk ítélve. Vagy a futballunk halálára. Attól tartok, ez nehezebb feladat, mint megtanulni focizni.

Kétségtelen, hogy a velejéig romlott ez a magyar foci, vagy kómában leledzik, orvosolni kéne teljes csontvelő- és szívátültetéssel, vérátömlesztéssel, mindazonáltal szerintünk egy DVSC-meccsről lemaradni, és annak időpontjában spanyol, angol, olasz vagy német focit nézni otthon a tévében rosszabb lehet, mint a guminő vagy az alkoholmentes sör! Egy biztos, a Cívishírnél egyiket sem próbáljuk ki, inkább megyünk a Nagyerdőre! A szerveink még hatékonyan működnek! Csak a Loki!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés