Hirdetés

Hirdetés

Ki marad állva a forradalom után?

2014.12.19. 10:14

Ki marad állva a forradalom után?

Sokan nyilasból váltak jó kommunistává, úgy korrupt politikusból is lehet még jóra hajló demokrata. Cs. Bereczki Attila jegyzete

Hirdetés

Két választás után világosan kiderült, hogy a Fideszt hagyományos politizálással, programhegyekkel, racionális érveléssel, nagy víziókkal és ideológiai vitákkal legyőzni képtelenség.  A polgári szabadságjogokért és a demokráciáért nehezen izzadó magyar választó nem ad az ilyen piszlicsáré ügyekre, egyébként politikai attitűd híján örül, ha kifizeti a hitelét, cipőt vesz a gyerekének és még marad egy kicsi kolbászra is.

Neki csak egy kis emóció kell. Meg mindörökké rezsicsökkentés. A politikai szocializáció rögös útján odáig jutott, hogy ha valaki lopja az állam pénzét (ami ugye az ő adója), kijön a sodrából, az gazember, vessék börtönbe, de előtte vágják le mindkét kezét, hogy ha egyszer szabadul, emlékezzünk rá.

Magyarországon politikai hatalom akkor bukik meg, ha ellenfelei elhitetik a néppel, hogy velejéig korrupt. A Fideszről újabban el lehet ezt hitetni, mert kulcsemberei vagy megrészegültek a hatalomtól, és azt hiszik, a legkeményebb a farkuk és mindenki fölött állnak, vagy egy hatalmas nemzetközi összeesküvés áldozatai. Esetleg mindkettő.

Az egyszerű magyar választó mindenesetre a szemének hisz, nem szélhámos amerikaiaknak. Őt Audikkal, Guccikkal, Louis Vuittonokkal, budai luxuskérókkal, floridázással és újzélandozással lehet piszkosul feldühíteni. Mert ezeket látja, magát a korrupciót nem. Az értelemszerűen többnyire diszkréten zajlik vagy törvénybe foglalják (trafik), és akkor még azt is rá lehet fogni, hogy közérdek.

 A nagy kérdés az, és a legújabb közvélemény-kutatások ismeretében már érdemes foglalkozni is vele, hogy ki marad állva a 2018-as fülkeforradalomban?

A mostani helyzetben az a legviccesebb, hogy a 2010-ben véletlenül éppen a korrupció miatt elsöpört, levitézlett, lezüllött balos pártkatonák kezdenek visszamászni a barikádokra. Nagy hanggal és amerikai segédlettel üvöltik, hogy itt aztán mindent átitató korrupció emészti Magyarország szívét-lelkét. Majd levelet írnak a korrupcióért elítélt társaiknak és bedobják a börtön ablakán. Méghogy a magyar politikának nincs bája!

Másrészt ne feledjük, ahogy sokan nyilasból váltak jó kommunistává, úgy korrupt politikusból is lehet még jóra hajló demokrata. Vagy nem, és akkor marad kristályos tisztasággal kínálkozó LMP és Jobbik. Mind a kettő ízlés kérdése. Vagy addigra ingyenes lesz a gáz, az áram és a kenyér, bevezetik a szabad hétfőt, és akkor marad a Fidesz.

Mindenképpen a lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés