Hirdetés

Hirdetés

Kinek jó az egész napos iskola?

2013.08.31. 12:01

Kinek jó az egész napos iskola?

Nagyjából senkinek. Esetleg a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek... Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

...akikkel többet törődnek a suliban, mint tennék otthon. Mindegy azoknak a szülőknek lehet, akik 4-ig dolgoznak, és a világon semmilyen szakkörre, különórára nem hordják el az iskolából gyerekeiket sehová, mert iskolán belül mindent meg tudnak oldani. Na, ilyen család biztosan nincs túl sok. A tanároknak? A feladataikat el kell végezni, órákra felkészülni, feladatsorokat összeállítani, dolgozatokat kijavítani így is, úgy is. Mostantól ezt nagy valószínűséggel az iskolában teszik majd, akkor is, ha esetleg a saját idejükkel eddig jobban szerettek ők gazdálkodni. A rugalmas munkaidő, hogy akkor foglalkozik a pedagógus a tanórán kívüli dolgaival, amikor akar, tud, ideje, kedve van rá, nagy előny. Maximum ezért irigyelhették a tanárokat a más munkát végzők.

Sejtelmem sincs, mi lehet az indoka, értelme annak, hogy most arra kötelezik őket, töltsenek bent plusz órákat.  A béremelés létjogosultságát mondjuk lehet ezzel igazolni.  Mindenkinek nehezebb lesz, ha az a gyerek, akinek máshol van dolga, nem mozdulhat az iskolából. Vagy mozdulhat, igazgatói engedéllyel, ami csakis a plusz adminisztrációról szól. Ráadásul sok igazgató előre jelezte, hogy eleget fog tenni a törvényi előírásoknak, és nem engedi ki korábban a gyerekeket. Ha a tanuló nem kap engedélyt, hogy megy el a különórájára? Ha másik intézménybe menne, ott 4 óra után várni fogja a pedagógus, és akkor kezd el vele foglalkozni?

Azt tudjuk, hogy a mostani pedagógus béremelésbe beépítették a túlórákat. Aki pluszmunkát vállal, szerelemből, hivatástudatból, gyerekszeretetből teszi. De ki segít a szülőnek, hogy újraszervezze a család életét, új időbeosztást készítsen a beállt rend helyett? És a gyereknek, hogy egy fárasztó iskolai nap után ne 4-kor kelljen elindulnia különórákra, és ne este 7-re essen haza nyelv- vagy zeneóráról, edzésről, ki tudja, honnan. Mert valamikor pihenni is kellene, töltődni, fölkészülni a következő tanítási napra. Ráadásul így az iskolai étkezés is kötelezővé válik, mivel a gyerek nem tud hazaszaladni enni. Biztosan sok menza-rajongó ennek is nagyon örül, hiszen a választás jogától fosztják meg.

De ezt lassan megszokja tanár, szülő, gyerek egyaránt.

Szabó-Kovács Patrícia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés