Hirdetés

Ő, a szexmániás

2013.06.17. 15:30

Ő, a szexmániás

Jókor vagy rosszkor tálalt-e ki Szepesi Nikolett? Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Hetek óta zajos a sajtó az exúszó botránykönyvétől. Hogy mi árt a magyar úszósportnak, egyáltalán, élsportnak, mi nem, nem könnyű eldönteni. Most jött el annak az ideje, hogy néhányan leszámoljanak azzal a tévhittel, hogy aki versenyszerűen sportol, az valamiféle erkölcsi magaslaton áll, emberileg is legyőzhetetlen, makulátlan. Tavaly nyáron komolyan megdöbbentett egy facebook bejegyzést, melyben Gyurta Daniról vélekedett úgy valaki, fölötte már csak a pápa van erkölcsileg. Enyhén szólva is szélsőség, de mindenesetre nagyfokú elfogultság azt gondolni, állítani, hogy valaki azért, mert akaratereje, kitartása, valamilyen téren kimagasló tehetsége van, szükségképpen kifogástalan jellem is. Persze az is meglehet, hogy Gyurta Dani konkrétan éppen az, de az olimpiai faluról olvasott, orgiákról szóló jelentésekből nem ez a kép rajzolódik ki az élsportolókról általában. De miért is kellene tökéletesnek lenniük?

Szepesi sem az. Vannak, akiknek a szókimondása és szexhez való hozzáállása tetszetős és vagány. Mások mélyen elítélik, megbotránkoznak rajta. Szerencséjükre a könyvet nem kötelező megvenni, elolvasni. A kényes témából adódóan a szerző a különféle reakciókra pedig biztosan felkészült, ha mégsem, majd megtanulja kezelni. Számomra csak az nem világos, miért teszik föl sokan a kérdést: mi az oka, hogy éppen most jött elő Niki a Kicsi bácsit illető szexuális zaklatás vádjával. Vajon van erre jó, jobb alkalom? Tegyük föl, hogy rögtön akkor szól valakinek, ahogy állítólag tette is. Ki adott volna hitelt egy kamaszlány szavának egy sikeres, tapasztalt szakemberével szemben? Sokan most sem, ráadásul azzal érvelnek, Szepesi vádja rengeteget árt a magyar úszósportnak. Szerintem semmivel sem többet, mint az, ha nem vetik ki maguk közül a kislányokat inzultáló munkatársakat valamiféle félreértelmezett bajtársiasság, kollegalitás jegyében. Sőt. Ha ki merik mondani, hogy bár szakmailag jó valaki, de emberileg alkalmatlan, az az igazán nagy lépés az élsport megtisztításában, az a probléma kezelése.  Úgy tenni viszont, mintha nem is lenne semmiféle gond, finoman szólva is veszélyes. Hogy jól döntött-e 13 éve Szepesi, amikor azért nem feszegette tovább az ügyet, hogy ne törjön derékba sportolói karrierje, azt csak ő tudja eldönteni. Talán megérte neki.

Minden esetre ha valaki ellen a saját unokahúga is vallomást tesz, ott ha nem is állíthatom, hogy holtbiztosan, de nagy valószínűséggel tényleg történhetett valami. Mert ugye nem zörög…

Szabó-Kovács Patrícia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés