Hirdetés

Merjünk sokáig aludni!

2014.09.15. 18:26

Merjünk sokáig aludni!

Az én történelemkönyvemben Nyugat-Európa még gennyláda kapitalistákként volt feltüntetve... Szakács Béla írása

Hirdetés

Hirdetés

Ám ott,  a rothadó nyugaton már felismerték, hogy a kialvatlanság befolyásolja a termelést, a tudást, a jövőt. Bizonyára az is látott már reggel iskolába siető gyerekeket, akinek még nincs kicsi a családban. Elképesztő elkeseredettség ül olyankor az ifjonti szemekben. Némán baktatnak apu vagy anyu mellett, bele se merek gondolni mi jár a fejükben.

Korán kelni gonosz dolog.  Felnőtteknek is. A korai ébredés fájdalmas. Nem jár az agy, a végtagok szórakozottan kalimpálnak. Elejtjük a poharat, és csak az jár a fejünkben: a világ legjobb dolga aludni. Az én történelemkönyvemben Nyugat Európa még gennyláda kapitalistákként volt feltüntetve, ám ott, a rothadó nyugaton már felismerték, hogy a kialvatlanság befolyásolja a termelést, a tudást, a jövőt. Zombi módon villamosan, buszon gubbasztó gyerek, felnőtt nem hoz hasznot a társadalomnak. Lesz tíz óra mihez magukhoz térnek. Koraestére elfáradnak, kiégnek, alig várják már, hogy ágyba bújjanak.  Aki meg korán kell, a végén felkelő lesz!

Vannak kínzási technikák, amikor is nem hagyják aludni a páciens. Néhány nap és gyakorlatilag megzavarodik.

A magyar oktatás annak kedvez, akik reggel ötkor kipattannak az ágyból és tele vannak mozgásvággyal. A jelentős többség viszont, az ország 80- 85 százaléka viszont erre képtelen. Azaz képes rá, mert kötelező. Mert nincs más lehetőség.

A fáradtság megöli a kreatívitást. A fáradtságtól a gyerek megundorodik az iskolától, nyűgös lesz, idegesíti a pedagógust. Persze a tanár is fáradt, akit bosszant az álmos kölyök.

Megoldás nem lesz! Még akkor sem ha Vekerdi is elmondja, leírja nem jó ez az állapot. Nem jó ez a  kegyetlen ébresztőóra, a leterheltség az értelmetlen versenyeztetés. A nem kellően átgondolt  tantervek a rugalmatlan munkaidők nem emberbarátok. Több álom kellene. Jó lenne jó nagyokat álmodni és reggel kipihentem ébredni. Ne feledjük: Aki hosszú éveken át értelmetlenül korán kell, az a végén felkelő lesz!

Szakács Béla debreceni lakos
CAMPUS RÁDIÓ támogatásával
EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés