Hirdetés

Hogyan válasszunk új mobilt? 1. rész

themobiltrend.com

2020.12.02. 14:03

Hogyan válasszunk új mobilt? 1. rész

Jó esetben évekig társunk lesz a hétköznapokban

Hirdetés

Hirdetés

Amikor valamilyen új mobilkészülék beszerzésére adjuk a fejünket, legyen az oka sérülés, elavulás vagy akár csak egyszerűen meguntuk az adott eszközt, minden esetben körültekintően kell eljárnunk, hiszen optimális esetben hosszú hónapokig/évekig fogjuk majd használni a választott készüléket. A mai piac sem könnyíti meg az ember dolgát, mivel az elérhető lehetőségeket tekintve (kis túlzással élve) elmondható az, hogy végtelen számú alternatíva áll rendelkezésünkre. Ezzel a kétrészes cikkel szeretnék segíteni azoknak, akik vásárlás előtt állnak és még fogalmuk sincs milyen irányba induljanak el a mobilok birodalmában. Az első részben az alapvető kiválasztási mechanizmusról lesz szó, míg a cikk második részében közérthetően a hardverezettségről értekezünk.

Sokszor tapasztalom azt, hogy az emberek minden elképzelés nélkül vásárolnak telefont az alapvetően hibás, “jó lesz az majd” hozzáállással, és elintézik legyintéssel, hogy “úgy sem értek hozzá”. Mindezek után pedig kezdődik a mobil és a gyártó becsmérlése, mivel nem az igényeinek megfelelő mobiltelefont választotta magának. Természetesen itt most nem az alapvetően hibás termékekről beszélünk (nem összetévesztendő a hibásnak vélt eszközzel), hanem olyan képességekről, melyek megkülönböztetik az alsó, közép vagy akár a felső kategóriás készülékeket. Egy korábbi cikkemből idéznék, mert ez a hasonlat reprezentálja legjobban ezt: “egy Trabant (nekem is volt és imádtam vezetni) és egy Porsche is elvisz minket A-ból B-be, azonban az utazás minősége és gyorsasága nem összehasonlítható.” Lássuk hát, hogy mire is érdemes odafigyelnünk laikusként.

Ugorjunk is egyből a dolgok közepébe és határozzuk meg az egyik legfontosabb paramétert, ami nem más mint: mennyit kívánunk költeni a készülékre? Nyilvánvalóan nem engedheti meg magának mindenki (vagy nem akar annyit beleinvesztálni), hogy megvegye a legdrágább és legújabb mobilkészüléket, de mivel nem egy rövid élettartamú használati cikkről beszélünk, így mindenképpen körültekintően kell erre a kérdésre saját magunknak válaszolnunk. Az én személyes meglátásom az, hogy 40 ezer forint alatt, ami azért sokak számára nem kis pénz (függetlenül a szolgáltatói ajánlatoktól), nem nagyon lehet olyan megbízható és hosszútávon használható mobil eszközt kapni, amire szívesen rábíznám az adataimat, vagy nem fog cserbenhagyni egy fontos pillanatban. Ez a határ nagyjából 50-60 ezer forintnál kezdődik és ennyi pénzért már megbízható és jó minőségű telefonokat lehet találni a piacon, illetve akár válogathatunk is több márka, valamint típus között. Innen tovább haladva következik a középkategória legalja, ami egészen 150-200 ezer forintig tart, míg nagyjából efölött kezdhetünk el beszélni a felső és prémium kategóriáról. Ezek az árak a régebbi 5-6 évvel ezelőtti állapotokhoz képest nagyon kitolódtak, hiszen akkortájt még egy felsőkategóriás készülék maximum 200-250 ezer forintba került, most pedig nem számít ritkaságnak az akár 500 ezer forintba kerülő mobiltelefon sem. Mielőtt eldöntjük, hogy melyik árszegmens a számunkra szimpatikus, tegyük fel magunknak a második legfontosabb kérdést: mire fogom én használni az új telefonomat? Hiszen teljesen fölösleges a felső kategóriában nézelődni, amennyiben csupán böngészünk, e-maileket fogadunk-küldünk, néhány elfogadható minőségű fotót és videót készítünk, valamint a közösségi média által nyújtott tartalmakat fogyasztjuk.

Miután meghatároztuk a számunkra leginkább megfelelő ársávot és tudjuk, hogy nagyjából mire fogjuk használni a készüléket, úgy áttérhetünk a következő lépésre. Ami javaslatom szerint nem más, mint egy számunkra leginkább fontos funkció meghatározása és amivel kapcsolatosan a legnagyobb elvárásaink vannak. Gondolok itt a következő dolgokra: üzemidő, kijelző méret, kamerarendszer, egy játék gördülékeny futtatása, illetve egyéb olyan funkció, ami nekünk személy szerint meghatározó tényező lesz használat közben. Választhatunk akár többet is az általunk fontosnak vélt tulajdonságokból, de ebben az esetben nem lehetetlen, hogy priorizálnunk szükséges. Hiszen, ha egyszerre szeretnénk mondjuk mindazt megkapni, amit az előbbi felsorolásban részleteztem, ezen tulajdonságok összességét nem fogja tudni produkálni az alsóbb kategória. Amennyiben megvetjük a lábunkat bizonyos funkciók mellett, úgy fel kell készülnünk arra is, hogy az általunk meghatározott összeghatárt feljebb kell tornázunk. Viszont amennyiben ezt nem engedi meg a pénztárcánk, úgy vagy gyűjtünk még és várunk, avagy elhagyunk a fontosnak vélt opciókból annyit, amennyi szükséges, hogy visszakerüljünk a számunkra megfizethető kategóriába. Amennyiben ezt a lépést is sikeresen abszolváltuk, úgy haladhatunk is tovább.

Ezek után is még mindig több gyártó még több típusából válogathatunk, így meg kell azt határoznunk, hogy mely cégek eszközeivel szimpatizálunk. Itt jön végre képbe a formatervezés, hiszen sokak számára önkifejezési forma egy mobil kinézete, így ez sem elhanyagolható tényező, mivel jó esetben évekig társunk lesz a hétköznapokban. Ezen szempontokat figyelembe véve, érdemes maximum 3-5 db készüléket benntartani a “kalapban” és ezek közül kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Továbbá léteznek mobiltelefon specifikációkat összehasonlító weboldalak, ahol hiába nem is értünk a témához a számok között józan paraszti ésszel is különbséget tudunk tenni. Ezáltal komplex képet kaphatunk a vásárlás előtt és biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően döntünk ezek alapján, de legalábbis mindent megtettünk ennek érdekében. Nem elhanyagolható a különböző tesztek és leírások elolvasása sem, mert a független szakértők írásaiból is sokat okulhatunk. Tudom, töménynek tűnhet elsőre ez az írás, de mindenképpen érdemes megfontolnunk a következő gondolatot: rászánok egy kis plusz energiát, így a lehetőségeimhez képest az igényeimnek legmegfelelőbb eszközt tudom kiválasztani, vagy a következő vásárlásig rengeteg mennyiségű energiát fordítok a bosszankodásra, mivel nem megfelelően választottam. Mindenki maga dönti el, hogy melyik opciót választja.

Svidró Márk
The MobilTrend blog

További cikkek a témában: themobiltrend.hu

mobiltelefon

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés