Hirdetés
Hirdetés

A LED világítás alkalmazásának előnyei ipari környezetben

| 2023. 02. 17. | 16:54:00
XXX
A LED világítás alkalmazásának előnyei ipari környezetben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A LED világítás egyre népszerűbbé válik a kereskedelmi és ipari környezetben is. Ennek okai többek között, hogy a hagyományos fényforrásokkal ellentétben a modern világítóeszközök energiát spórolnak, hosszabb távon képesek működni és kevesebb karbantartást igényelnek.

Az ipari területen használt fénycsövek még mindig sok helyen megtalálhatóak, mert a LED világítással kapcsolatban sok tévhit kering. Ezek tisztázásához gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt a LED világításról.

Növekvő igények

A gyorsan növekvő energiaárak miatt a vállalkozások egyre inkább a költséghatékony megoldásokat keresik, így válik egyre népszerűbbé az első időkben költségesebb beruházást igénylő LED fényforrás, mely hosszabb távon igazán spórolós megoldás.

Az ILMARKET.HU piacterén LED világítótestek és kiegészítők nagy választéka kapható, melyek a vállalkozások változó igényeire nyújtanak széleskörű megoldást. Nemcsak égőket, LED szalagokat szerezhetünk be, hanem a világítás felszereléséhez szükséges kiegészítőket is, mint például a tápegységek, műanyag profilok, kábelek.

A tévhitek cáfolata

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a LED világítás sokkal több karbantartást igényel, mint a hagyományos égők. Az apró diódákból álló fénykibocsátó eszköz élettartama rendkívül hosszú, akár 30-50.000 óra is lehet, ellentétben a normál izzók max. 1-2000 órányi működésével. Emellett pedig hatásfoka is magas, így karbantartása is abszolút alacsony, cseréjéről pedig évekig nem kell gondoskodnunk.

A hagyományos fénycsövekkel ellátott ipari épületekben mindig találunk kiégett lámpákat, a világítás hatékonysága kevésbé jó, mint a LED-del történő megvilágítás során. A wolfram izzók szétszórják a fényt, míg a LED csak a megvilágítandó területre juttatja el azt, így kevesebb lumenszámmal tudunk ugyanakkora fényhatást elérni.

További tévhit, hogy a LED lámpák gyakori le- és felkapcsolása rövidítheti az eszköz élettartamát. A világítás lekapcsolásával az üzemidő meghosszabbodik, nem károsítja az elektronikát.

LED világítás előnyei

Az ipari környezetben használt LED világítás további előnye, hogy fénye nem vakító. Néhány munkakörnyezetben kifejezetten hátrány, ha éles fényben kell dolgozniuk a kollégáknak. A LED lámpák színhőmérséklete különböző, illetve egyes lámpák fénye állítható, így tökéletesen tudjuk szabályozni a helyiség vagy egy adott munkaterület fényhatását.

A LED égők szabványos foglalata megkönnyíti a már meglévő lámpatestekben történő cserét, nem szükséges új világítótesteket beszerezni, elegendő egyszerű mozdulattal ki- és becsavarni az égőket. A LED szalagok segítségével pedig kialakíthatunk egyedi megvilágításokat is, így egy munkaterület közvetlen, akadálymentes és egyedi fényigényét tudjuk egyszerűen kezelni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a LED fényforrások ipari területen történő alkalmazásával a vállalkozások költséghatékony és környezetbarát módon tudják megoldani világítási igényeiket.

Hirdetés
Hirdetés