Hirdetés

Hirdetés

Magyar is indul a női „Forma-1-ben”

2018.11.28. 13:09

Magyar is indul a női „Forma-1-ben”
Keszthelyi Vivien Forma-3-as autóval bizonyíthat (Fotók: Audi)

Új széria indul. Célja, hogy a női pilóták később eljussanak az F1-be.

Hirdetés

Keszthelyi Vivien is szerepel a W Series elnevezésű új gyorsasági női autóverseny-sorozat szűkített nevezési listáján. A sorozat honlapjának szerdai beszámolója szerint harminc országból több mint százan jelentkeztek, közülük első körben 55-nek maradt esélye a részvételre.

Keszthelyi idén összetettben második és junior bajnok lett az Audi R8 LMS GT Kupában. Az Audi tehetséggondozó akadémiáján pallérozódó pilóta lett minden idők legfiatalabb női versenyzője a nemzetközi GT4-es bajnokságok történetében.

A W Series a korábbi Forma-1-es pilóta, David Coulthard és a Red Bull világbajnok autóit is tervező Adrian Newey támogatásával, 1,5 millió euró összdíjazással indul jövő májusban.

Az új gyorsasági széria egyik legfontosabb célja, hogy a női pilóták később eljussanak az F1-be. A mezőny 18-20 versenyzőből áll majd, nevezésük ingyenes lesz, a jelentkezők közül előzetes tesztek során választják ki a részvételre érdemesnek tartott pilótákat.

A szervezők a W Series első idényében hat, egyenként 30 perces versenyt terveznek Európában, többségében korábbi Forma-1-es pályákon, a versenyautók pedig azonos teljesítményű, 1,8 literes motorral felszerelt Forma-3-as gépek lesznek.

A versenyigazgató Dave Ryan, a McLaren korábbi csapatmenedzsere lesz, míg az elnöki tisztséget az ügyvédként és vállalati pénzügyi tanácsadóként dolgozó Catherine Bond Muir tölti be. A Forma-1-ben az olasz Lella Lombardi 1974 és 1976 között, első nőként, 12 futamon indult, de csak fél pontot szerzett az 1975-ös lerövidített Spanyol Nagydíjon. Honfitársa, Giovanna Amati 1992-ben próbálkozott meg a versenyzéssel, de nem érte el a rajthoz álláshoz szükséges limitidőt.

Forma-1Keszthelyi Vivien

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés