Hirdetés

Hirdetés

Elismerték azt, amit Debrecenért tett

2015.03.04. 10:26

Békessy-díjjal hálálták meg a munkáját.

Hirdetés

A DHSE-PMD Vívó Klub és a Debreceni Vívásért Alapítvány vezetősége évente odaítéli a Békessy Béla-díjat egy olyan személynek, aki tetteivel, szorgalmával és eredményeivel hozzájárul a vívósport eszmei örökségének megőrzéséhez. 2015-ben a díjazott a DHSE-PMD elnöke, Dezső Zsigmond lett.

Egyáltalán nem számítottam arra, hogy idén én kaphatom meg a Békessy díjat, természetesen nagyon örülök az elismerésnek. Én vagyok az első, aki úgy lett díjazott, hogy már nem aktív sportoló, noha negyven évig versenyeztem

– fogalmazott Dezső Zsigmond.

Az országosan elismert statikus tervező ikertestvérével együtt gyerekkorában kezdett el vívni Fülöp Gyulánál, és kisebb-nagyobb sikereket ért el a sportágban. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, ahol Gerevich Aladárnál folytatta az edzéseket, ám nem szakadt el a debreceni vívástól sem. Az elkövetkezendő években a családé és a munkáé volt a főszerep az életében, majd az 1990-es évek közepén a Debreceni Honvéd SE újraalakulásakor nem lehetett kérdés, hogy őt kérik fel az elnöki pozíció betöltésére. Több világverseny –U23-as Európa Bajnokság, Veterán Világbajnokság– mellett számtalan országos és regionális versenyt szervezett meg a debreceni egyesület, nem is beszélve azokról a versenyzőkről, akik nemzetközi sikereikkel tovább öregbítik a klub nevét.

Dezső Zsigmond beszámolt arról is, mi a klub célja a közeljövőben, illetve, hogy véleménye szerint milyen jövője van a sportágnak a cívisvárosban:

A vívóklubot húsz évvel ezelőtt alapítottuk és szép lassan, dinamikusan fejlődtünk, de az elmúlt néhány évben az ország meghatározó klubjaihoz tartozunk. Ezt az is mutatja, hogy a felnőtt országos bajnokságon 2014-ben Mihály Kata második lett, néhány éve pedig Zavoda Dóra állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Nem egyszemélyes és egy fegyvernemes szakosztály szeretnénk lenni, ezért is nagy öröm számukra, hogy ezen a hétvégén Mariborban két fiatal – Fekete Laura és Urbán Ádám – különböző fegyvernemben képviselte hazánkat. Úgy gondolom, bizakodva tekinthetünk a jövőbe, hiszen reményteljes az utánpótlásunk. Az eredmények mellett már a kezdetekkor is az szerepelt a céljaink között, hogy olyan klubot építsünk fel, amelynek az arculata irigylésre méltó. Fontos, hogy jó legyen a hangulat, legyen erkölcsi tartásunk, és jó kapcsolatot ápoljunk a szülőkkel. Idén tovább szeretnénk erősíteni azt a gondolatot, hogy a vívás értéket közvetít.

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés