Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan teszi biztonságosabbá a kertet egy robotfűnyíró?

Borsodihír | 2024. 04. 27. | 15:14:31
XXX
  Hogyan teszi biztonságosabbá a kertet egy robotfűnyíró?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy robotfűnyíró praktikus eszköz, amely kényelmesebbé és hatékonyabbá teszi a kerti munkát. Kevesen tudják azonban, hogy a különböző robotfűnyírók között hatalmas minőségbéli különbségek lehetnek, ami sokszor a felhasználóra és az élővilágra is veszélyes lehet. Egy kutatás szerint a sünökre különösen.

Most megmutatjuk, mire fontos odafigyelni a robotfűnyíró vásárlása esetén, ha szeretnénk, hogy az általunk választott gép ránk és a minket körülvevő környezetre nézve is biztonságos legyen.

A gyenge minőség komoly biztonsági kockázat

Az Oxfordi Egyetem nemrégiben a robotfűnyírók sünökre jelentett veszélyességéről készített tanulmányt. A teszteken a Husqvarna robotfűnyírók kiemelkedően jól szerepeltek. Többek között azért, mert a gyártó egyéb biztonsági elemek mellett könnyű (3 g-os), elforduló késekkel szereli őket.

Sokan nem tudják azonban, hogy ez nem általános dolog, és a piacon rengeteg olyan géppel találkozhatunk, amelyek biztonság- és minőségbéli hiányosságaiknak köszönhetően potenciális veszélyt jelenthetnek az élővilágra. Sőt, akár a felhasználókra nézve is balesetveszélyesek lehetnek.

Mitől lesz egy robotfűnyíró igazán biztonságos?

Az oxfordi kutatás során a kutatók megállapították, hogy három műszaki tényező jelentősen növeli a robotfűnyírók biztonsági mutatóját. Az elforduló kések, a védőlemezek és elsőkerék-meghajtás egytől egyig olyan tulajdonságok, amelyek együttes használata a tesztek szerint nem vagy csak kisebb mértékben képes sérülést okozni az avarban és a fű között rejtőző sünöknek.

Ezek egytől egyig olyan funkciók, amelyek ma a nagy és megbízható márkák modelljei, így a Husqvarna Group robotfűnyírói esetében is elérhetők. Nem véletlenül, hiszen a gyártó a kifogástalan minőség mellett a biztonság és a fenntarthatóság elkötelezett híve is egyben. Ennek köszönhetően minden olyan háztartásban jó megoldást jelentenek, ahol ezek az értékek szintén fontosak.

Hogyan zajlott a kísérlet?

A kísérlet során a kutatók 18 robotfűnyíró modellt vizsgáltak elpusztult sünökkel végzett ütközési tesztek segítségével. A gépeket 12 alkalommal tesztelték, különböző helyzetekben, különböző súlycsoportba tartozó sünökkel. A kutatás során élő állatoknak nem esett bántódása, az elpusztult állatokat az egyetem egy sünrehabilitációs központokból gyűjtötte be, ahol már nem tudták megmenteni az életüket.

Az eredmények rámutatnak arra, hogy a robotfűnyírók piacán azok a modellek jelentik a legjobb és legbiztonságosabb megoldást, amelyek könnyűek és több biztonsági funkcióval is rendelkeznek.

Ezek a tulajdonságok nemcsak az élővilág szempontjából teszik fenntarthatóbbá használatukat, de a felhasználók számára is kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetik a mindennapos munkavégzést és a kert rendszeres ápolását.

Hirdetés
Hirdetés