Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdő királylányoknak

| 2020. 02. 14. | 12:24:00
Mai gyerek legyen a talpán, aki megérti, mi a szerelem.
Kezdő királylányoknak
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekként a mesék azt tanították nekünk, hogy nincs éle és széle. Csak hossza. Erővel sem tudnánk kifordítani a visszájára; puha, akár egy veteményes eső után, ellenben olyan ereje van, hogy tartósítószer nélkül is eláll: befőttes üvegekben el lehet tenni télre, amikor kevesebb a nap- és életfény. Persze minden korban és díszlet között megvan a piaci ára: próbatételből három, tűzvédelmi szempontból aggályos sárkányfejből hét, feneketlen kútból legalább 30 méter – életből viszont mindig csak egy.

A vége ugyanaz a nagy felismerés: ingyen, de még akciósan sem lehet hozzájutni. Ezt azonban olyan zavaros képekbe foglalva töltögeti a fejekbe az egyetemes kultúra és a néphagyomány, hogy végül (mai) gyerek legyen a talpán, aki a mesékből megérti, mi a szerelem:

  • Előfordul, hogy kerek 100 év múlva jön csak el. Ehhez érdemes minőségi matracot beszerezned, mert egy dohos kastély toronyszobájában mozdulatlanul kell feküdni, míg megérkezik.
  • Egy kicsit meg kell halni előbb érte, már ha az embernek nincs eleve is keresztallargiája almára, mert az maga az azonnali és biztos vég.
  • Lehetünk akármilyen szépségesek, néha a szörnyeteg a leginkább hozzánk való.
  • A béka nyersen legalább annyira gusztustalan, mint rántva. Rántva viszont kizárt, hogy egy csók után 180 magas lesz és főz egy kávét. Szóval ha jót akarsz, kerüld a konyhakész cuccokat.
  • Ha a testvérünk jeget tud varázsolni, érdemes arrébb ráncigálni a látómezejéből minden hímneműt, beleértve a rénszarvast és a hóembert is.

  • A legjobb barátból ritkán lesz társ egy egész életre. Kivéve, ha vagy olyan vagány, hogy el mersz vele menni az Elefánttemetőig, aminek következtében amúgy végül felégetitek magatok mögött az egész szavannát. Néha bizony nagy-nagy tüzek kellenek.

  • Ne törődj azzal, hogy mániákusan ügyelni kell a holmidra. Ezek csak tárgyak! És egy elhagyott cipő olykor rendesen ki tudja vakarni az embert a sz…omorú sorsából.
  • Legyen kutyád! Mert ha van kutyád, pórázon viszed sétálni a parkba, és ha valaki más is pórázon hozza az övét, akkor a pórázok végérvényesen össze tudnak kötni – vagy gabalyítani – dolgokat. Ettől jobban csak az működik, ha a közös ellenség nem WWF-aktivista, azaz hord szőrmét.

A fentiek ismeretében végül érdemes szem előtt tartani az anyagiakat, mégpedig azt, hogy az após általában nem egy zseni fejszámoló: jellemzően három fiú között osztogat egy fele királyságot. Ha már muszáj, ezek közül mindig a legkisebbet válaszd, mert az a kedvence.

Lesznek még menet közben ijesztő démonok, komplexusos mostohák, bonyolult keresztutak. De önzetlen segítők is lesznek: varázsköpenyek és tündérkeresztanyák, hétmérföldes csizmák. Mint a mesében. Hinni kell hozzá. És látni.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés