Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a csaló ügyvédet Kazincbarcikán

| 2020. 02. 13. | 19:17:00
Öt évre el is tiltották foglalkozása gyakorlásától.
Elítélték a csaló ügyvédet Kazincbarcikán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kazincbarcikai Járásbíróság február 13-án előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki úgy vette át ügyfelétől a megbízási díjat, hogy eltitkolta, mulasztása miatt megszűnt annak bírósági eljárása.     

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértetti szakszervezet között még 2013 októberében egy tartós megbízás jött létre, mely értelmében a vádlott elvállalta az ügyfél képviseletét az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt. A megbízás részét képezte, hogy a vádlott elkészíti az eljárás megindításához szükséges kérelmeket, illetve benyújtja a dokumentumokat, melyért cserébe megbízási díjra jogosult.

A vádlott 2013 decemberében megindította az eljárást, azonban az Európai Emberi Jogi Bíróság hiánypótlásra hívta fel, melynek határidőn belül nem tett eleget, így az eljárás megszűnt. Mindezek ellenére a vádlott az ügyfelet arról tájékoztatta, hogy az eljárás folyamatban van, elhallgatta, hogy a hiánypótlásnak valójában nem tett eleget. 2017 évben pedig azt a valótlan tényt közölte az ügyféllel, hogy a pert megnyerték.  

A vádlott összesen 880 ezer forint megbízási díjat vett fel jogosulatlanul a sértettől. 

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság ítéletet hozott.

A bíróság ügyvédi visszaélés és csalás elkövetése miatt (2 évi próbaidőre felfüggesztett) 1 év 6 hónap szabadságvesztésre, 320 ezer forint pénzbüntetésre és 5 év foglalkozástól eltiltásra ítélte a vádlottat, továbbá 880 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

Hirdetés
Hirdetés