Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyreállítanák a regéci palotát

| 2020. 02. 24. | 14:45:00
Kivitelezők jelentkezését várják.
Helyreállítanák a regéci palotát
Hirdetés
Hirdetés

Helyrállíttatná a Regéci vár reneszánsz palotáját a helyi önkormányzat – az ajánlattételi felhívás a február 24-i Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A rekonstrukció a kastélyon kívül a csatlakozó épületrészek állagvédelmére is kiterjedne. A mogyoróskai ingatlanon összesen csaknem 1000 négyzetmétert érintenének a munkálatok a pincétől a tetőrig – erre a kivitelezők jelentkezését március 10-ig várják.

A romos vár régészeti felújítása az 1990-es évektől napjainkig folyamatosan zajlik. Napjainkra a belső vár jelentős részét feltárták. A régészeti kutatással egy időben a romfalak ideiglenes állagvédelmet kaptak. Megújult a Kút-bástya és környezete, megszüntették az életveszélyes állapotot a vár nyugati falánál és a keleti külső védműnél. 2016-ban fejeződött be a vár fejlesztésének első üteme, mely a Felső-várat és a keleti palota északi részét érintette. Ezzel egy időben a vár alatt megújult a bejárati épület, melyben a porta funkció mellett büfét és vécét alakítottak ki. 2017-ben a vár második ütemének a fejlesztési koncepciója támogatást nyert a határon átívelő uniós pályázaton. A fejlesztést kormányhatározat is kiemelten kezeli.
E tervdokumentáció a vár középső részen egykor állt reneszánsz palota és a kapcsolódó épületrészek rekonstrukciós helyreállítási terveit tartalmazzák.

A palotáról igen részletes ismereteink vannak, továbbá teljes magasságban fennmaradt falak állnak még.

A helyreállítással a vár keleti része megmenekül a pusztulás elől, és a rekonstruált épület életszerűen és hitelesen tudja majd bemutatni a vár egykori állapotát, az értelmező állagvédelem segítségével életszerűen érzékelhető lesz az érintett várterület egykori térszerkezete, magassági viszonyai, helyiség struktúrája, és egyúttal élményszerű rombejárást biztosít a látogatóknak. Cél valamennyi történelmi emléket kedvelő és látogató embernek színes élményt nyújtva a történelmi hitelesség megőrzésre törekedni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés