Hirdetés

Hirdetés

A virtuális térbe költözött a sátoraljaújhelyi múzeum

MTI

2020.03.31. 17:02

A virtuális térbe költözött a sátoraljaújhelyi múzeum

Kulisszatitkokat is megosztanak az intézményben zajló munkáról.

Hirdetés

A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi intézménye, a Kazinczy Ferenc Múzeum ideiglenesen zárva van, de a veszélyhelyzet idején weboldalán és az online közösségi terében továbbra is elérhető – közölte az MTI-vel az intézmény március 31-én. A honlapon és a közösségi oldalon naponta jelennek meg újdonságok a múzeumban őrzött gyűjteményekről, a muzeális értékű hagyatékokról és a jelenlegi kiállításokról.

A múzeumi munkatársak kulisszatitkokat is megosztanak az intézményben zajló munkáról, a friss kutatásokról, és azokról a témákról, amelyek házon belül foglalkoztatják őket.

Azt is közölték, hogy a mindennapi élet aktualitásaira is reagál egy-egy írás a múzeumi blogon, amelyet néhány hónapja indítottak az intézmény honlapján KaMu címmel. A legutóbbi bejegyzés éppen azt a dilemmát mutatja be Kazinczy szemszögéből, ami ma is sok szülőnek okoz fejtörést: hogyan, milyen módszerekkel segítse gyermeke otthoni tanulását. A blog szerzői a muzeológusok és a frissen alakult Újhelyi Múzeumbarát Kört tagjai.

A tájékoztató felidézi, hogy egy kezdeményezés is indult néhány hónapja, amelyben a múzeumbarát kör tagjai kapnak szerepet: ez „A múzeum mi vagyunk!” című videosorozat. A kisfilmekben arról beszélnek, hogy miért kedves számukra a közgyűjtemény, milyen emlékeket őriznek múltjáról és miért térnek vissza a kiállítótereibe időről időre. Megszólalnak benne felnőttek és gyerekek, akik vallanak a kiállításokhoz, a tárgyakhoz vagy a múzeumi hangulathoz kötődő élményeikről. A rövidfilmek korábban közzétett és új részei a múzeum videomegosztó csatornáján is elérhetők lesznek.

Az intézmény fontos szerepet szán közösségi oldalának is. Megismertetik látogatóikkal például a sárospataki Csontos család hagyatékát: több száz iratot, naplókat, visszaemlékezéseket és személyes dokumentumokat, valamint válogatást Csontos Ernő fényképészmester mintegy 3000 darab fotográfiájából.

A fényképek az 1930 és 1960 közötti Sárospatakról és Zemplénről készültek.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés