Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Micsoda égés! Borsodban volt a legtöbb szabadtéri tűz idén

| 2020. 05. 25. | 16:20:00
A károk megelőzhetők, ha tisztában vagyunk az alapvető szabályokkal.
Micsoda égés! Borsodban volt a legtöbb szabadtéri tűz idén
Hirdetés
Hirdetés

Idén már hatezerszer riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzeset miatt; ketten életüket vesztették, huszonhárman pedig megsérültek. A tűzoltóknak legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett beavatkozniuk, de Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is több száz szabadtéri tűzesethez riasztották az egységeket.

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában az égetés tilos. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem engedélyezett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni. A szabad területen keletkező tüzek 45 százalékában belterületen csapnak fel a lángok, így tűzgyújtási tilalom esetén fontos, hogy ha az önkormányzati rendelet ezt megengedi, akkor is legyünk erre tekintettel – javasolja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors tovább terjedésének.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés