Hirdetés
Hirdetés

Óriási segítséget kapott Bódvalenke

| 2020. 05. 11. | 10:02:00
Még annak is jutott, aki nem tudott eljönni.
Óriási segítséget kapott Bódvalenke
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus miatti átmeneti munkanélküliség most a hátrányos helyzetben élő családokat még inkább nehéz helyzetbe hozhatja. Igaz, a mélyszegénység már csökkent hazánkban, ám még mindig akadnak olyanok, akik egy városi, illetve általánosan kulturált körülmények között élő ember számára felfoghatatlanul nehéz körülmények között élnek.

Ilyen Bódvalenke is, egy kis kétutcás falu, Borsodban. A víz nincs bevezetve a legtöbb házba. Sokan csak a kertből vagy a közkútról hordják a vizet. A falu tele van nagycsaládosokkal. Van, ahol hét gyermeket is nevelnek.

Bódvalenke többször kapott már támogatást egyházaktól, segélyszervezetektől, nyertek állami pályázatot, és a közösség próbál kitörni nehéz helyzetéből. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint hogy

sok ház falát csodás festmények díszítik, melyektől Bódvalenke freskófaluvá, és ezáltal híressé vált.

18 európai roma festőművész 33 hatalmas alkotása a házak falán vallásos jeleneteket, helybéli legendákat és klasszikus cigány témákat jelenít meg. A kis borsodi, határszéli falu így a turizmus fellendítésével próbált javítani sorsán, bár nem szokványos turisztikai célpont, hiszen nincs szállodája, étterme, még csak kocsmája sincs a kis két utcából álló törpefalunak. Mégis sokan látogatták még külföldről is a festői tájon elhelyezkedő, falfreskói miatt kis ékszerdobozzá vált Bódvalenkét.

Mivel most a turizmus átmenetileg szünetel, így a falu lakói, akik közül sokan egyébként is közmunkából és segélyekből tartották fenn magukat, most még nehezebb helyzetbe kerültek. Azon családfenntartók, akik Budapestre jártak dolgozni az építőiparban, most a vírus miatt leállt építkezések következtében munka nélkül maradtak.

Ebben a nehéz helyzetben megoldásért kutatva találta meg egyik lakójuk, egy fiatal, többgyermekes anyuka egy közösségi médiafelületen a Szcientológia önkéntes lelkészeket – akik rendszeresen támogatnak rászorulókat –, és segítséget kért tőlük.

Meg is érkeztek május 8-án egy jelentős rakománnyal, melyet a helybéliek nagy örömmel fogadtak. Az adományok közt volt

  • 300 kg friss gyümölcs (alma és banán), krumpli,
  • több mint egy tonna tartós élelmiszer: cukor, száraztészta, konzervek, rízs, olaj, stb
  • a gyerekeknek csoki és további finomságok.
  • maszk

Az önkéntes lelkészek kenyeret és csokis mogyorókrémet is vittek, amiből a gyerekeknek egy helybéli anyuka mogyorókrémes kenyeret kent, hogy megkönnyítse az izgatott várakozást. Ezalatt az önkéntesek a polgármester segítségével osztották szét az adományokat, aki a lakosokról vezetett nyilvántartásában ellenőrizte, hogy biztosan mindenkinek jusson belőlük, még annak is, aki nem tudott valamiért eljönni.

Hirdetés
Hirdetés