Elmennek a bírók a borsodnádasdi tetthelyre

civishir.hu

2020.06.26. 11:08

Elmennek a bírók a borsodnádasdi tetthelyre

Gondatlanság vagy szándékos emberölés?

A Debreceni Ítélőtábla július 2-án 19 órától helyszíni tárgyalást tart Borsodnádasdon, a Petőfi tér 1. szám alatt. A bíróság az emberölés helyszínét járja be és egy bábú segítségével próbálja rekonstruálni a történteket.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék márciusban

B. R. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés miatt 4 év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság ítéletét a vádlott és annak védője tudomásul vette, ugyanakkor az ügyész a gondatlan emberölés minősítésének megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezést nyújtott be.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 szeptemberében egy baráti összejövetelen vett részt, a Borsodnádasd mellett található tónál, ahol alkoholt fogyasztott, illetve elszívott néhány szál „herbálos” cigarettát is. A vádlott és a sértett baráti viszonyban álltak, így napközben telefonon tartották a kapcsolatot és estére találkozót beszéltek meg a település temploma mellett található erdei ösvénynél. A lány elment a találkozóra, összevesztek a vádlottal, majd elváltak. Azonban a vádlott visszament a vita helyszínére, ahol már ájult állapotban talált a sértettre, akit halottnak hitt. A férfi az ájult sértettet levetkőztette, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még a lány, a testét elvonszolta az erdei ösvény vízelvezetőjének csatornájához, annak vasfedelét leemelte és oda bedobta. A még életben lévő sértett halálát vízbefulladás okozta.

Hanyagság?

Az ügyészség a vádlottal szemben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat. A törvényszék álláspontja szerint viszont nem volt bizonyítható, hogy a férfi szándékosan meg akarta volna ölni a nőt, felelőssége abban állapítható meg, hogy amikor a vízelvezető aknába bedobta a sértett ájult testét, nem győződött meg arról, hogy él-e még a lány, így hanyagságával okozta annak halálát.

Borsodnádasd

Szóljon hozzá!

Hirdetés